Danas je Sveti Stefan ljetni – čuvajte se vjetrova | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Danas je Sveti Stefan ljetni – čuvajte se vjetrova

Izvor: RTRS | Datum:15.08.2023.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju sjećanje na prenos moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika. U narodu ovaj dan se naziva i Svetim Stefanom letnjim ili Stevanom Vjetrovitim.
 
Sveti Stefan, rođak apostola Pavla, prozvan je arhiđakonom, prvim među đakonima, jer je prvi od sedmorice koga su rukopoložili sveti apostoli.

Postavljen je u službu za pomaganje sirotinje u Jerusalimu. Hrišćansko učenje kaže da je činio velika čuda i pomagao ljudima, a sva njegova dobra djela pominju se u Svetom pismu Novog zavjeta.

Prvi je stradao za hrišćansku vjeru, te je nazvan i Prvomučenik Stevan.

Kao propovjednik u Jerusalimu, kamenovan je do smrti. Na ovaj dan, koji se slavi kao Sveti Stefan letnji ili Stevan Vetroviti, obilježava se otkriće i prenos njegovih moštiju na Sion gde su i sahranjene.

Svetom Stefanu posvećeno je više od 40 hramova. Mnogi srpski manastiri danas obilježavaju slavu ili preslavu.

Svetac se u narodu poštuje kao zaštitnik od vjetrova. Slavi se kako vjetar ne bi oduvao slamu ili sijeno i donio boleštine.

Po običajnom kalendaru, danas se treba čuvati vjetrova. Primorci vjeruju da ovaj svetac daje vjetar za njihova jedra.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: