SRPSKA KROZ STIHOVE PETNAESTOGODIŠNJE KRISTINE LOPATIĆ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SRPSKA KROZ STIHOVE PETNAESTOGODIŠNJE KRISTINE LOPATIĆ

Izvor: Srna | Datum:15.08.2023.

Petnaestogodišnja Kristina Lopatić sa Pala, dobitnik ovogodišnje nagrade "Zmijanjče" za pjesmu "Čuvajmo Republiku Srpsku", izjavila je da je u svojoj pjesmi opisala gradove u Srpskoj, znamenite pisce, srpski jezik i srpsko pismo.
Nagrada za najboljeg mladog pisca u Republici Srpskoj biće joj uručena 25. avgusta u Banjaluci kada će svečano biti otvoren 58. "Kočićev zbor".

Lopatićeva je rekla Srni da je ponosna što je dobila jedinstvenu nagradu "Zmijanjče" koja joj mnogo znači.

"Potajno sam se nadala nagradi jer sam pjesmu pisala neobičnim stilom kroz akrostih. Žiri je prepoznao kvalitet stiha, ljepotu rime i nagradio me. Dugo sam je pisala jer sam morala ispuniti zahtjeve svoje nastavnice Radomirke Lalović koja je bila moja podrška", navela je Lopatićeva, koja je završila Osnovnu školu "Srbija" na Palama.

Ona je istakla da je poruka pjesme jasna i da glasi - moramo čuvati svoju Republiku, boriti se za nju i za svoj rod, baš kao što je to nekada radio Petar Kočić.

Kristina kaže da je čitala Kočićeva djela i da su joj baš ona bila inspiracija da piše o svojoj Republici jer je i Petar Kočić volio svoju otadžbinu i borio se za nju.

"Volim da pišem poeziju jer tako iskreno otkrijem svoja osjećanja, tada duša progovori, a ja to zapišem", rekla je ona.

Lopatićeva je nosilac Vukove diplome, a upisala je opštu gimnaziju u Srednjoškolskom centru "Pale".

Učestvovala je na brojnim manifestacijama kao što su školske priredbe, opštinska i republička takmičenja u recitovanju, smotre recitatora. Lopatićeva je osvojila prvo mjesto na republičkom takmičenju za najbolji literarni rad povodom Dana Republike Srpske, kao i drugo mjesto na recitatorskom takmičenju u Banjaluci. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: