Svečana akademija ''Diptih o milosrđu'' u čast 120 godina od osnivanja Kola srpskih sestara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svečana akademija ''Diptih o milosrđu'' u čast 120 godina od osnivanja Kola srpskih sestara

Izvor: radio Trebinje | Datum:18.08.2023.

Na platou Muzeja Hercegovine Trebinje večeras je održana svečana akademija „Diptih o milosrđu“ povodom sjećanja na aktivnosti Kola srpskih sestara u Hercegovini devedesetih godina HH vijeka i 120 godina od osnivanja udruženja.

Govorići o sjećanjima na aktivnosti Kola u Hercegovini, saradnji koju je Kolo imalo sa vladikom Atanasijem i Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom, Senka Durutović, predsjedavajuća Sabora Kola srpskih sestara je rekla da su to radile iz čiste ljubavi zbog stradanja srpskog naroda u tom periodu.

"Imala sam čast, privilegiju i sreću da budem sa vladikom Atanasijem blizak saradnik. On me je naučio da prelamam preko koljena i uvijek kad sam bila u dilemi sjetila sam se njega i upitala kako bi on postupio. Svaka njegova riječ bila mi je svetinja i svaki srpski domaćin od njega je trebao da uči. I nije ni čudo što se toliko družio sa djecom", navela je Durutović.

 

Episkop diseldorfski i njemački Grigorije je istakao da je Kolo srpskih sestara važna institucija koja je nastala i važna što uvijek postoji, posebno u kritičnim vremenima, kada smo ugroženi.

„Zanimljivo je kad istovremeno imamo taj napor muškaraca, imamo i napor žena, koji se odlikuje nečim drugačijim, od onog što rade muškarci koji ratuju i bore se, a one čine uvijek milosrđe. One su u tome u drugome ešalonu, iza muškaraca koji ratuju, a na kraju se uvijek ispostavi da su uvijek ispred i da je to mnogo važnije nego što rade muškarci“, rekao je vladika Grigorije.

Jubilej udruženja plemenitih žena, koje su u najtežim vremenim pomagale onima kojima je pomoć bila neophodna, ispraćen je bogatim programom, u kojem su učestovali Ljiljana Blagojević - glumica i prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, Milutin Jocić - operski pjevač Narodnog pozorišta u Beogradu uz klavirsku pratnju Jelene Kovačević.

 

Kolo srpskih sestara osnovano je 1903. godine i svojim aktivnostima nastavilo je da pomaže onima kojima je pomoć potrebna u Srbiji i dijaspori kroz cijeli 20. vijek.

Inicijator nastanka ovog ženskog patriotskog, dobrotvornog i kulturno-prosvjetiteljskog udruženja bila je slikarka Nadežda Petrović, a naziv je dao pisac Branislav Nušić.

Svečana akademija održala se sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva vladike Dimitrija, episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog, a pokrovitelj je Grad Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: