U Muzeju Hercegovine otvorena izložba radova protojereja Vojislava Bilbije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Muzeju Hercegovine otvorena izložba radova protojereja Vojislava Bilbije

Izvor: radio Trebinje | Datum:18.08.2023.

U Muzeju Hercegovine Trebinje večeras je otvorena izložba radova protojereja Vojislava Bilbije pod nazivom ,,Bog i čovjek", na kojoj je predstavljen cjelokupni umjetnički rad autora, koji se sastoji od nekoliko cjelina, iz više tematskih i narativnih linija.

Njegov opus je raznovrstan: slike, ikone sa srebrnim okovom, duborezi, drvene skulpture, skulpture u kamenu i kosti, reljefi u srebru i radovi u staklu i kristalu.

Na izložbi su se našli i 3D modeli reljefa u kamenu sa Svete Gore, figura Svetog Simeona kod manastira Hilandara, kao i fotografije kivota iz Hilandara i Studenice u velikom formatu.

Marko Bilbija, arhitekta, kustos izložbe i umjetnički direktor projekta „Bog i čovjek“ kaže da su protini radovi nastali u proteklih 50 godina, te da su rađeni različitim tehnikama na različitim materijalima.

„Radovi s jedne strane predstavljaju folklor, a s druge strane sadrže i ono što je duhovno i sakralno. U svima njima prepliće se i jedno i drugo kako bi prikazalo ono što prota vidi kao nešto što čovjeku dolazi od Boga i ono što dolazi od čovjeka iz njegove suštine“, istakao je Bilbija.

 

Otvarajući izložbu, Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere RS je rekao da su podržali ovu vrlo zahtjevnu izložbu koja pokazuje jedan nevjerovatan opus prote Bilbije.

„Bilbija je čovjek koji svu svoju snagu crpi iz božanskog nadahnuća. On je pokazao u kojoj mjeri je čovjek predan Bogu, kako sa predanoću sveštenika može da pokaže da je Bog među nama. I uvijek ćemo pomagati ovakve kulturne baštine“, naveo je Davidović.

Prota Vojislav Bilbija je do sada izlagao svoje radove u Beogradu, Parizu, Berlinu, Roterdamu i Luksemburgu, a u toku ove godine organizovane su izložbe u Banja Luci i Brčkom.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Republičkog sekretarijata za vjere Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: