Otvorena izložba radova velikih umjetnika Rista i Bete Vukanović | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Otvorena izložba radova velikih umjetnika Rista i Bete Vukanović

Извор: radio trebinje | Датум:19.08.2023.

U Galeriji Muzeja Hercegovine večeras je povodom obilježavanja slave Grada Trebinja i Sabornog hrama – Svetog preobraženja Gospodnjeg, otvorena izložba „Risto i Beta Vukanović - 150 godina od rođenja“.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, koja je istakla da je jedan od glavnih zadataka muzeja čuvanje sjećanja na velika imena, koja su obilježila našu istoriju i kulturu.

„Ministarstvo prosvjete i kulture izuzetno cijeni i podržava izložbe ovakvog karaktera, jer doprinose širenju saznanja o ogromnom istorijskom, kulturnom i umjetničkom bogatstvu koje imaju ovi prostori. Ono što je posebno važno, to je saradnja sa ustanovama kulture iz okruženja, jer ta saradnja doprinosi da se dobije jedna ovako kvalitetna izložba“, rekla je Đaković.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da se ova izložba realizuje povodom obilježavanja 150 godina od rođenja Rista i Bete Vukanović, te da je od velikog značaja za naš grad.

„Pored Atanasija Popovića, Risto Vukanović je naš prvi akademski obrazovan slikar, koga smo, možemo reći, malo zapostavili s obzirom na to da je rođen u Bugovini. Beta i Risto su svoju slikarsku, ali i društvenu ulogu ostvarili kroz karijere u Beogradu. Mi smo odlučili da se večeras po prvi put predstave zajedničkom izložbom, kao jedan umjetnički bračni par i kao inspiracija u umjetničkom i privatnom životu. Zbog toga smatram da je ovo veliki događaj za Trebinje. Beta Vukanović je dolazila nekoliko puta u Trebinje, a za naš Muzej najznačajniji je njen dolazak 1958. godine kada je poklonila šest svojih i suprugovih radova, kao i autoportret Rista Vukanovića“, rekla je Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je svima koji su došli i istakao da ne smijemo nikada zaboraviti ljude koji su ostavili velika djela iza sebe.

Izložba „Risto i Beta Vukanović - 150 godina od rođenja“ realizuje se u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju sa Narodnim muzejom Srbije, Muzejom grada Beograda i Umjetničkom galerijom BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja.

Izložba će biti otvorena do 28. septembra 2023. godine.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: