Svetom liturgijom počela proslava Svetog Preobraženja - krsne slave Trebinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svetom liturgijom počela proslava Svetog Preobraženja - krsne slave Trebinja

Izvor: radio trebinje | Datum:19.08.2023.

Na najsvečaniji dan u Trebinju, krsnu slavu grada i Sabornog hrama, Sveto Preobraženje Gospodnje, svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu služe mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, diseldorfski i njemački Grigorije i vladika mileševski Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva naše eparhije.

Episkop diseldorfski i njemački Grigorije je u besjdei istakao da Preobraženje čovjeka znači preobraženje čitave tvari, pa koliko bili uprljani.

"Sabrali smo se danas oko istog onog zaloga koji je Bog postavio za apostole, onog zaloga kog ni vrata pakla neće nadvladati, zalog svjetlosti. Gospod je rekao Petru da će savladati crkvu koju ni vrata pakla neće savladati. Gospod je nakon ovih riječi počeo da govori učenicima da će stradati ali ustati trećeg dana.  Ove riječi sablaznile su Petra i počeo je da odvraća Boga od toga stradanja. I šta je bilo, onaj koji je bio veliki pred Bogom, sada je nazvan satanom jer mu je Isus rekao ne kušaj me, idi od mene satano. Eto šta je čovjek, u jednom trenutku. Ali svaku našu pukotinu Gospod ispunjava svjetošću. To je ono što danas slavimo, da ništa neće umaći Božanskoj svjetlosti, sve čega se dotičemo. Danas nam praznik poručuje da smo jednaki apostolima“, poručio je vladika Grigorije.

Saborni hram prepun je brojnih vjernika iz našeg grada i gostiju iz RS, Srbije i Crne Gore, a svetoj službi prisustvuje i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U porti hrama biće upriličeno lomljenje slavskog kolača, uz tradicionalno dijeljenje grožđa vjerujućem narodu, nakon čega će biti upriličeno polaganje cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine.

 11 časova, u Dučićevoj ulici, biće organizovana promocija domaćih proizvoda „Naše je bolje“.

Svečana sjednica Skupštine grada biće održana u 12 časova, u Kulturnom centru, sa prigodnim obraćanjem gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Praznično večernje, koje će biti služeno u Sabornom hramu, počinje u 20 časova, nakon čega će uslijediti svečana litija ulicama grada.

Preobraženske svečanosti se završavaju koncertom „Rock el Clasico“, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića, na Trgu slobode sa početkom u 21:40 časova.     


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: