U Trebinju nezaposlenost smanjena za 7,2 odsto: Nedostaju ljekari, farmaceuti, građevinske zanatlije | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

U Trebinju nezaposlenost smanjena za 7,2 odsto: Nedostaju ljekari, farmaceuti, građevinske zanatlije

Извор: radio Trebinje | Датум:22.08.2023.

Na području trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske nezaposlenost je smanjena za 7,2 odsto u proteklih sedam mjeseci u odnosu na isti period lani, a na tržištu rada nedostaje ljekara, farmaceuta i građevinskih zanatlija, izjavio je Srni direktor te filijale Dragan Popović.

Popović je naveo da je samo na birou u Trebinju u tom periodu nezaposlenost smanjena za 11,7 odsto.

"Na evidenciji ove filijale, koja obuhvata Trebinje, Bileću, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Berkoviće, Foču i Istočni Mostar, na kraju jula evidentirano je 8.285 nezaposlenih, što je za 7,2 odsto manje nego lani, kada je bilo 8.929 lica", precizirao je Popović.

On je istakao da su za prethodnih sedam mjeseci sa evidencije te filijale brisana ukupno 1.182 lica i to zbog zaposlenja 1.152 lica, a zbog otvaranja privatne djelatnosti 30 lica, te dodao da su prošlog mjeseca sa evidencije filijale brisana 142 lica zbog zaposlenja.

"Najviše se traže radnici u ugostiteljstvu i to kuvari i konobari, kao i radnici u građevinarstvu, prvenstveno građevinske zanatlije, dok su deficitarna zanimanja farmaceuti, farmaceutski tehničari, ljekari i građevinske zanatlije, kojih nema na evidenciji, a traže se", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, najviše lica na biroima se nalazi u Nevesinju 2.013, Foči 1.953 i u Trebinju 1.764 lica.

Popović je podsjetio i da su u toku programi zapošljavanja za koje su raspisani javni pozivi za poslodavce i nezaposlena lica o korištenju sredstava, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske.

"Raspisan je javni poziv do kraja ovog mjeseca u okviru programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja `Zajedno do posla`, ukupne vrijednosti šest miliona KM, koji se finansira iz republičkog budžeta za ukupno 1.151 lice sa evidencije nezaposlenih", naveo je Popović i dodao da se taj program realizuje u okviru četiri komponente.

On je rekao da je u okviru tog programa predviđeno samozapošljavanje, zapošljavanje kod poslodavca, kao i zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom i djece poginulih boraca, a ciljne grupe programa su demobilisani borci, ratni vojni invalidi, kao i djeca demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida prijavljena kao nezaposlena duže od 12 mjeseci i teško zapošljiva lica u nerazvijenim opštinama.

"Drugi je program podrške privredi posredstvom povrata uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika, ukupne vrijednosti pet miliona KM", rekao je Popović i dodao da se taj program realizuje kroz pet komponenti, s tim da je rok za prijave na javni poziv do kraja avgusta, odnosno za jednu od komponenti do kraja ove godine ili do utroška sredstava.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: