U Srpskoj protiv HPV virusa vakcinisano 1800 osoba, u Trebinju slabiji odziv | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Srpskoj protiv HPV virusa vakcinisano 1800 osoba, u Trebinju slabiji odziv

Izvor: radio Trebinje | Datum:30.08.2023.

U RS od kraja marta, kada je počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV)  vaksinisano je 1.800 osoba i do sada nije bilo nijedne neželjene reakcije.

Ovo je danas u Trebinju rekla epidemiolog Jela Aćimović, pomoćnih direktora za medicinske poslove u Institutu za Javno zdravstvo RS, uz konstataciju da je dosadašnji odziv zadovoljavajući.

„Vakcina u RS je najmodernija devetovalentna, a u svijetu postoji samo jedna takva i ista je u Americi, Evropi i kod nas. S obzirom da imamo jako učestale infekcije ovim virusom, ali i prekancerozne promjene, karcinome i, nažalost, smrtne ishode od karcinoma grlića materice, vakcinacija je veoma značajna kao primarna preprevencija. Cilj je da svima objasnimo koji je značaj vakcinacije i da nekako dođemo na nivo zapadnog svijeta, koji je redukovao karcinom grlića materice zahvaljujući vakcinaciji i redovnim pregledima,“ rekla je ona na sastanku sa prosvjetnim radnicima na temu „Značaj vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u prevenciji malignih oboljenja u RS“.

Aćimović je iznijela i podatak da svake godine u RS od karcinoma grlića materice umre oko 50 žena, a oko 200 oboli.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS,  u Trebinju su do sada vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) primile 33 osobe.

Ginekolog Marija Andrić Spaić, načelnica Ginekološko-akušerskog odjeljenja trebinjske Bolnice, navodi da je u našem gradu stanje slično kao u drugim zdravstvenim ustanovama u RS.

„Pacijenti su još uvijek sumnjičavi, koliko je bezbjedna ova vakcina, antivakcinalni lobi radi svoje i to ima uticaja, i medicinski radnici još razmišljaju o vakcinaciji svoje djece. Gledajući sa kliničke tačke mi smo u jako lošoj situaciji. Žene redovno ne dolaze na predglede, mnoge prvi put dođu kod ginekologa kad ostanu trudne. Djevojčice, tinejdžerke i mlade djevojke, koje imaju najveći faktor rizika za dobijanje karcinoma grlića materice, ne dolaze na preglede i ne rade redovno PAPA test. Javljaju nam se žene sa odmaklom fazom karcinoma grlića materice, jer pacijentkinje dugo trpe tegobe, zbog sramote da dođu na pregled“, istakla je ona.

Apelovala na sve polno aktivne žene da jednom godišnje urade PAPA test, a ako treba i češće zbog nekog problema, i dodala da i trudnice treba redovno da rade ove testove.

Ljekari podsjećaju da je vakcinacija protiv HPV virusa  prevencija za oboljevanje od malignih bolesti i kod  žena i muškaraca, jer pored karcinoma grlića materice, koji najčešće izaziva humani papiloma virus, može da izazove i karcinom grla, anusa, penisa.

U RS je vakcina besplatna i za djevojčice i za dječake do navršenih 15 godina, pošto je u tom uzrastu ima i najveći efekat, a vakcina je dostupna i za sve ostale građane uz novčanu nadoknadu.

Nakon sastanka sa prosvjetnim radnicima, sutra će u Trebinju biti održan i sastanak sa doktorima medicine iz hercegovačke i sarajevske regije na istu temu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: