''Dani Svetih novomučenika jasenovačkih'' od 2. do 5. septembra | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

''Dani Svetih novomučenika jasenovačkih'' od 2. do 5. septembra

Izvor: RTRS | Datum:31.08.2023.

U Jasenovcu će od subote do utorka, od 2. do 5. septembra, biti održani "Dani Svetih novomučenika jasenovačkih", u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske, Muzeja žrtava genocida iz Beograda i Srpskog narodnog vijeća.
 

Centralnom obilježavanju u Jasenovcu prethodiće prijem koji će za Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija i ruskog mitropolita budimpeštanskog Ilariona sutra u Zagrebu upriličiti ambasador Srbije u Hrvatskoj.

U subotu, 2. septembra, u 9.00 časova patrijarh Porfirije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Osveštanje kolača i žita na humci pored spomenika "Kameni cvijet" uslijediće od 12.00 časova, a potom će biti osveštana i Istraživačka biblioteka u okviru kompleksa manastira u Jasenovcu.

Za ponedjeljak, 4. septembar, najavljeno je otvaranje Istraživačke biblioteke i početak rada naučnog simpozijuma pod nazivom "Novomučenici: poliperspektiva devet".

Istraživačku biblioteku će u 10.00 časova otvoriti episkop pakračko-slavonski Jovan i direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić, nakon čega će uslijediti prijepodnevni dio simpozijuma na kojem će svoje radove predstaviti Vid Erceg /Stradanje Srba u dokumentima iz Vatikanskih arhiva/, Vuk Bačanović /Kultura sjećanja na Drugi svjetski rat u sarajevskoj dnevnopolitičkoj retorici - fragmenti stvarnosti u službi nevješto skrojenog narativa/ i Novak Đukić /Predstavljanje poema "Samo ti dete radi svoj posao"/.

U 19.00 časova, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, predavanje će održati direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof o prijetnjama predstavljanja iskrivljenih činjenica o Holokaustu u postkomunističkoj Istočnoj Evropi.

Simpozijum će biti nastavljen u utorak, 5. septembra, od 10.00 časova, a glavno predavanje Zurofa o različitim oblicima iskrivljivanja činjenica o Holokaustu u postkomunističkoj Istočnoj Evropi, najavljeno je za 10.30 časova.

U nastavku simpozijuma obratiće se Danijel Vojak o savremenim istoriografskim istraživanjima o genocidu nad Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Martin Korčok o sudbini slovačkih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, te Ula Silvenoinen o temi "Na rubu Holokausta - Finska i `konačno rješenje`".

Obratiće se i Rade Ristanović o temi "Između korbača i praznog kazana: svedočenja logoraša na uslove života u Prihvatnom logoru `Zemun`", Davor Stipić o temi "Istorija jednog spomenika: proces memorijalizacije prostora nekadašnjeg logora Jasenovac", te Ričard Stiven-Ostin Njuel o predstavljanju i razumijevanju Jasenovca među bh. muslimanima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: