Počinje treći kampus fotografije u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počinje treći kampus fotografije u Trebinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:17.09.2023.

Kulturni centar Trebinje, uz podršku Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, grada Trebinja i Austrijskog kulturnog foruma, od 15. do 21. septembra organizuje treći kampus za fotografiju i savremenu umjetnost pod nazivom "Superexposure 03".

Iako je kampus počeo 15. septembra okupljanjem studenata, u subotu ujutro počinje prva radionica, dok je za subotu naveče planirano otvaranje izložbe jednog od predavača, Austrijanca Volfganga Lernera.

"Kampus se organizuje po principu radionica koje se upriliče za polaznike iz čitavog regiona, a prethodno se raspisuje javni poziv na koji se uglavnom, sve tri godine, javljaju ili svršeni studenti ili studenti akademija likovnih umjetnosti iz regiona, a mi odaberemo njih petnaestak, jer su to neke naše optimalne mogućnosti i okvir za rad", pojašnjava Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

S obzirom na to da je koncepcija kampusa i promjena tema koje se obrađuju, ali i predavača, Vuković dodaje da su ove godine svi predavači iz zemlje i regiona, osim Austrijanca Lernera, čija se izložba "Grad bez kvaliteta", inspirisana romanom Roberta Musila "Čovjek bez svojstva", otvara u subotu veče.

"U četvrtak, sedmog dana kampusa, slijedi završna izložba radova polaznika koji prikazuju šta su sve uradili u toku trajanja kampusa, a toga dana im se dodjeljuju i sertifikati kao polaznicima kursa na kome su definitivno stekli specifična saznanja, odnosno način upotrebe fotografije u različitim medijima", kaže Vuković.

On napominje da se sertifikati praktično odnose na sve ono gdje se fotografija može upotrijebiti, počev od nekog klasičnog pristupa do njene savremene upotrebe.

Mentorski tim ove godine, osim već pomenutog Volfganga Lernera, čine i Trebinjac Igor Bošnjak, te Mladen Miljanović sa Akademije iz Banjaluke, kao i dvojac Mane Radmanović i Nemanja Knežević koji čine "Belgrade Raw kolektiv", i Nemanja Mićević iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Kampus podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te grad Trebinje, a ove godine i Austrijski kulturni forum.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: