Patrijarh Porfirije: Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, a da nije otišao sa utjehom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh Porfirije: Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, a da nije otišao sa utjehom

Izvor: Top portal | Datum:23.09.2023.

Patrijarh srpski Porfirije danas je prilikom posjete Manastiru Žitomislić rekao da je za svakog čovjeka veliki blagoslov kada dolazi u Hercegovinu.

“Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, u njene svetinje i manastire, među kojima je najsvijetliji  biser Manastir Žitomislić, a da nije otišao sa utjehom. Upravo ova svetinja, kao i narod koji se sabira u njoj svjedoči suštinu naše vjere, a suština naše vjere je izobražena u Krstu Hristovom koji je krst koji u sebi nosi silu i blagodat pobjede, tajnu vaskrsenja. Sva naša vjera, naše postojanje, smisao i postojanja našeg pravoslavnog naroda jeste u tajni krsta i vaskrsenja Hristovog”, rekao je patrijarh Porfirije.

Naglasio je da, kada se odričemo sebe, Hrista radi, mi zapravo živimo punoćom, tajnu pobjede i tajnu budućeg vijeka već ovdje i sada.

“Za svakog poglavara Srpske pravoslavne crkve radost i blagoslov je da dođe u ove krajeve i ove svetinje. Naročito dolazak u manastire, jer gdje god da se služi Sveta liturgija tu je prisutno Carstvo nebesko, ali duhovno zdravlje, perspektiva, nada i zdrava budućnost jednog naroda najbolje se može vidjeti kroz prirodu i stanje naših manastira”, rekao je patrijarh Porfirije.

Rekao je da je Manastir Žitomislić kroz vijekove bio mjesto molitve i okupljanja naroda, ali i da je zajedno sa svojim narodom dijelio sudbinu.

“Ova svetinja je uvijek bila na Krstu, rušena i paljena, ali kao iz pepela ponovo podizana”, rekao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da je velika radost što ovoga puta dolazi u krajeve gdje ima dodatni zadatak da u pravom smislu ostvari Hristovo Jevanđelje koje glasi da treba da volimo bližnje svoje kao samog sebe.

“Bližnji naši su svi ljudi. Naravno da postoji određen postupak. Najprije se vaspitavamo za ljubav prema neposrednim bližnjim. Voleći braću i sestre po vjeri i naučivši se na te najneposrednije bližnje postajemo sposobni da volimo one koji su takođe ikone božije ali na različite načine. Istoga Boga prepoznaju, obraćaju mu se i mole mu se”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da kroz ljubav prema Hristu u našim srcima nema ni Grka, ni Jevrejina, ni roba, ni gospodara, ni muškog, ni ženskog.

“Sve razlike vidimo kao posebne darove koje je  dobio pojedinac i zajednice kako bi kroz te darove rastao i upoznavao Boga i darivao sebe drugima i u isto vrijeme bio sposoban da bude obogaćen i darivan darovima drugih. Neka Gospod blagoslovi bratstvo ove svete obitelji da se umnožava i raste i bude dovoljno onih koji će moći da ova svetinja diše i ima svoj život unutarnji i otvorena prema svim ljudima”, rekao je patrijarh Porfirije obraćajući se brojnim vjernicima i zvaničnicima koji su ga dočekali u Manstiru Žitomislić.

Patrijarh svoju posjetu Mostaru nastavlja u Prebilovcima, a nakon toga se vraća u Mostar gdje će biti organizovano niz aktivnosti.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: