Priština: Ubijena trojica napadača na policiju, šest uhapšenih (VIDEO) | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Priština: Ubijena trojica napadača na policiju, šest uhapšenih (VIDEO)

Извор: rtrs | Датум:24.09.2023.

Tri napadača su ubijena, a šest uhapšeno poslije noćašnje pucnjave na ulazu u selo Banjska na sjeveru KiM, kada je, prema navodima direkcije policije u Prištini, jedan policajac ubijen, a drugi ranjen. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio građanima.

20.50 - Svečlja: Policija preuzela kontrolu, uhapšeno šest napadača

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini DŽeljalj Svečlja obišao je večeras selo Banjska i saopštio da je policija preuzela kontrolu nakon napada u kojem je ubijen jedan, a povrijeđena dvojica tzv. kosovskih policajaca.

On je, u izjavi novinarima, rekao da je uhapšeno šest osoba, od kojih su dvije povređene, prenio je Kosovo onlaj.

20.30 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ono što se događa na sjeveru Kosova i Metohije najteži trenutak za Srbiju od 2004. godine. Istakao je da je glavni krivac za sve što se dešava na premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurtija, te da je jedina njegova želja da Srbiju uvede u sukob sa NATO-om. Poručio je da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

19.15 - Eparhija raško-prizrenska: U manastiru Banjska trenutno mirno, ali vlada zabrinutost monaha i vjernika

 
https://arh4.rtrs.tv/arhiva/2023/09/24/tvclip059485.mp4

18.16 - Iz Banjske izašlo vozilo Xitne pomoći u pratnji policije

Јedno vozilo Xitne pomoći izašlo je iz sela Banjska u pratnji redovne i specijalne policije, javio je izještač Tanjuga sa lica mjesta.

17.18 - Tzv. kosovska policija: Ubijena tri napadača, uhapšeno pet osoba 

16.47 - Veliki broj tzv. kosovske policije i jedinica ROSU, kao i KFOR-a i Euleksa nalaze se u samom mjestu Banjska gdje je danas jedan policajac ubijen, a drugi ranjen u napadu na jedinicu policije, rekao je za RTRS urednik Televizije Most Lazar Stević.

5.27 - Tzv. kosovska policija: U razmjeni vatre ubijen jedan od napadača

Takozvana kosovska policija saopštila je danas da je ubijen jedan napadač u razmjeni vatre sa, kako se navodi, "kriminalnim grupama" i dodaje da je situacija na sjeveru KiM i dalje napeta.

- Policijske jedinice, u skladu sa situacijom i opasnosti koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa, prinuđene su da reaguju kako bi odbranile sebe i građane tog područja. Prema dosadašnjim informacijama, jedan napadač je ubijen - navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

15.16 - Predsjednik Srbije se obraća građanima u 20 časova

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima Srbije večeras u 20.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike povodom najnovijih dešavanja

14.49 - KFOR: Pratimo situaciju, spremni smo da reagujemo ako bude potrebno

Misija KFOR saopštila je danas da nastavlja da pomno prati situaciju u Banjskoj, kao i da su njene trupe prisutne u tom području i spremne da odgovore ako bude potrebno.

14.21 - Ališa Kerns: Duboko sam zabrinuta zbog orkestriranog napada na tzv. Kosovsku policiju

Predsjedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns kazala je da je duboko zabrinuta zbog napada na tzv. Kosovsku policiju.

- Duboko brinem što vidim još jedan orkestrirani napad na policiju na Kosmetu. Moje srce je sa porodicama ubijenog policijskog narednika i onih koji su povređeni koji služe tzv. kosovskim zajednicama - poručila je Kerns na društvenoj mreži "X".

14.18 - Amerika osudila napad na policiju u Banjskoj

SAD najoštrije osuđuju napad na službenike tzv. kosovske policije, od kojih je jedan poginuo na dužnosti, izjavio je danas američki ambasador na Kosmetu DŽefri Hovenijer.

14.12 - Stevandić: Ostaje još da Kurti montira pucanje na albanske policajce 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti učinio sve na Kosmetu da izazove rat - pucao je na srpsku đecu i civile, hapsio i prebijao, te da mu je još ostalo da montira pucanje na albanske policajce, što se upravo dešava.  

13.57 - Lajčak: Osuđujem napad na policiju, svi da se odmah vrate dijalogu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da najoštrije osuđuje sinoćni napad na pripadnike tzv. Kosovske policije i dodao da je nasilje neprihvatljivo

13.50 - Borelj osudio napad na tzv. Kosovsku policiju i pozvao sve da rade na deeskalaciji

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzep Borelj osudio je napad na pripadnike tzv. Kosovske policije kod Banjske i poručio da napadi moraju odmah da prestanu.

13.38 - Vučić se danas obraća građanima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas građanima povodom incidenata koji su se dogodili na sjeveru Kosmeta i kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, "razobličiti sve laži i podvale" tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija. 

13.09 - Gero: Napadači na tzv. kosovsku policiju moraju biti uhvaćeni

Francuski ambasador na Kosmetu Olivije Gero kaže da je napad na tzv. kosovsku policiju prošle noći "neprihvatljiv".

- Napad na tzv. kosovsku policiju prošle noći je neprihvatljiv. Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama.

Počinioci moraju biti uhapšeni i izvedeni pred lice pravde - napisao je Gero na društvenoj mreži "X".

2.59 - Devenport o incidentu kod Banjske: Počinioci moraju brzo biti izvedeni pred lice pravde

Šef misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Devenport osudio je, kako je naveo, "brutalan napad na tzv.kosovsku policiju" u kom je jedan policajac ubijen i dodao da mir i dijalog moraju biti obnovljeni i nastavljeni u interesu svih zajednica na KiM.

- Najoštrije osuđujem jutrošnji brutalni napad na tzv. kosovsku policiju u kojem je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen dok su bili na dužnosti u blizini Banjske. Iskreno saučešće porodici i kolegama policajaca - napisao je Devenport na društvenoj mreži "X".

12.51 - Kurti optužio Beograd za napade, tvrdi da se napadi nastavljaju 

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iznio je danas tvrdnju da se napadi na takozvanu kosovsku policiju nastavljaju, kao i da u njima učestvuje 30 naoružanih osoba.

- Kao što sam više puta rekao, napadi se nastavljaju, ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, vojske i policije, koji su okruženi tzv. kosovskom policijom i koje pozivam da se predaju našim snagama - rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

12.25 - ROSU upala u manastir Banjska

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je grupa naoružanih maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili zaključanu manastirsku kapiju, te izrazila zabrinutost zbog ovih informacija.

- Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada sa sveštenikom igumanom Danilom i bratijom manastira. Radi bezbjednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji - navodi se u saopštenju.

12.16 - Zijade osudila incident u kom je policajac izgubio život


Šef UNMIK-a Karolina Zijade izrazila je saučešće zbog gubitka života policajca i osudila incident u kom je do toga došlo, saopštio je UNMIK. Zijade je pozvala počinioce na odgovornost i poželjela brz oporavak povrijeđenim policajcima.

11.57 - Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje najnoviji napad

Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kojem navodi da najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na severu Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povrijeđena.

To je ozbiljan incident koji može imati velike posljedice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak, ističu iz Eparhije raško-prizrenske.

- Eparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginuloga policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što prije oporaviti. Eparhija je jako zabrinuta jer prema najnovijim informacijama, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju - navodi se između ostalog u saopštenju.

11.47 - Specijalci sa dugim cijevima i u Sjevernoj Mitrovici

Vozilo tzv. kosovske policije stacionirano je na početku ulice Kralja Petra Prvog u Sjevernoj Mitrovici, kod NIS-ove pumpe, a specijalci naoružani dugim cijevima nadgledaju situaciju.

11.38 - Јorn Rode: Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde

Nemački ambasador na KiM Јorn Rode izjavio je da počinioci napada na pripadnike Kosovske policije moraju biti izvedeni pred lice pravde.

- U potpunosti se slažem sa izjavom mog američkog kolege. Počinioci ovog ubilačkog napada na pripadnike kosovske policije moraju biti izvedeni pred lice pravde - poručio je Rode na društvenoj mreži "X".

11.34 - Šef Euleksa u policijskoj stanici u Sjevernoj Mitrovici

U stanicu policije u Sjevernoj Mitrovici, kako saznaje Kosovo onlajn, stigao je šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano.

11.29 - Orlić: Kurti potrčao da optuži Srbe za ubistvo policajca

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odmah prvi pojurio da optuži Srbe za događaje u Banjskoj, u Leposaviću, gdje je jedan policajac prištinske policije ubijen, a drugi ranjen.

11.18 - Policija tzv. Kosova zabranila prolaz vozilu hitne pomoći koje je po pozivu krenulo u Banjsku

Policija tzv. Kosova zabranila je vozilu Hitne pomoći da prođe do mjesta Banjska kako bi ljekarska ekipa pružila pomoć pacijentu koji je zatražio pomoć jer mu je pozlilo, prenio je vozač saniteta reporteru Kosovo onlajna.

11.00 - Pucnjava u selu Banjska

U Banjskoj su se oko 11 časova čuli pucnji, nije poznato ko je otvorio vatru.

10.27 - Zatvoreni administrativni prelazi Јarinje i Brnjak

Iz tzv. kosovske policije Srni je rečeno da su zatvorili za saobraćaj administrativne prelaze Јarinje i Brnjak radi uspostavljanja kontrole na putnim pravcima u regionu opština na sjeveru pokrajine.

U Banjsku su stigle jake snage KFOR-a i EULEKS-a, selo je u blokadi i u toku je potraga za napadačima.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: