Бањска и даље под блокадом; Тродневна жалост у српским срединама на КиМ, сутра у цијелој Србији | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Бањска и даље под блокадом; Тродневна жалост у српским срединама на КиМ, сутра у цијелој Србији

Извор: RTRS | Датум:26.09.2023.

Не смањује се напетост на Косову и Метохији, након сукоба Срба и припадника косовске полиције, у коме су погинула четири нападача и један припадник тзв. косовске полиције. Село Бањска и даље је блокирано. А у српским срединама на Космету је тродневна жалост. У Србији је сутра дан жалости због трагичних догађаја на Космету.
 

О ситуацији у јужној српској покрајини, предсједник Србије разговарао је са амбасадорима земаља Квинте.

Тзв. косовска полиција ухапсила је синоћ још двије особе српске националности у близини села Бањска у Звечану и тренутно су на саслушању. Истовремено, Основни суд у Приштини одредио је мјеру притвора од 30 дана Србину осумњиченом за учешће у сукобима са тзв. косовском полицијом. Административни прелази Јариње и Брњак затворени су за пролазак из централне Србије на Косово и Метохију. Тренутно пролазак из централне Србије на Косово и Метохију могућ је само на административном пункту Мердаре.

О ситуацији на Космету, предсједник и премијер Србије разговарали су до касно у ноћ.

- Александар Вучић је у УН и у Београду поновио да ми никада нећемо признати независност тзв. Косова и борићемо се против тога и против лажи као и за нашу земљу и увијек за наш народ - рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Упозорења да на КиМ може доћи до ескалације нису дала резултат и сад имамо жртве, али и политичку блокаду, каже бивши дипломата Зоран Миливојевић.Позиција Србије била је квалитативно повољнија, из два разлога – неуспјех у Бриселу јасно је маркирао кривицу на приштинској страни и ефекти наступа српске делегације у Њујорку, који су значајно ојачали српску позицију, рекао је Миливојевић.

- Сва она упозорења у недостатку реакције према ономе што је спровела приштинска власт на Сјеверу нису дала резултат и сад имамо жртве, и психолошку, и политичку и сваку другу блокаду - навео је Милојевић.

Сједињене Америчке Државе најоштрије осуђују координисане насилне нападе на Косовску полицију. На питање да ли ће, с обзиром на то да Косовску полицију дјелимично финансирају САД, затражити истрагу о потенцијалној прекомјерној употреби силе и полицијске бруталности, Милер је истакао да Косово и Србија треба одмах да у координацији са међународним партнерима раде на деескалацији ситуације.

- Дакле, пре свега, ми најоштрије осуђујемо координисане насилне нападе на тзв. косовску полицију. Изражавамо дубоко саучешцће породици наредника тзв. косовске полиције који је настрадао на дужности - навео је портапарол Стејт департмента Метју Милер.

Политичке импликације, након оружаног сукоба на Космету, нажалост, не обећавају ништа добро, изјавио је политички аналитичар Владимир Добросављевић. Албанске политичке елите из приштинских институција су, каже, успјеле у својој намјери да испровоцирају Србе на сјеверу Косова.

- То је поготово лоше након недавних сусрета који су се догодили у Бриселу са предсједницима ЕУ и псоредницима који воде преговоре између Београда и Приштине гдје је постало очито да су политичке елите у Приштини опструирају даљи политички дијалог - додао је Добросављевић.

Милован Дрецун, предсједник Скупштинског Одбора за Косово и Метохију, рекао је да су посљедња дешавања на сјеверу КиМ у којима је изгубљено много живота, резултат ужасног терорисања који спроводи Куртијев режим.

Влада Републике Србије прогласила је 27. септембар за Дан жалости поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: