Defektolog-logoped Svetlana Milojević o radu i značaju Centra za rani rast i razvoj | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Defektolog-logoped Svetlana Milojević o radu i značaju Centra za rani rast i razvoj

Izvor: radio Trebinje | Datum:10.10.2023.

Centar za rani rast i razvoj, koji pokriva područje cijele istočne Hercegovine, formiran početkom prošle godine pri JU „Naša radost“ Trebinje, provodi brojne aktivnosti kako bi se u najranijem uzrastu djece otkrile poteškoće u razvoju i podstakao optimalan rast i razvoj djeteta.

UNICEF je donacijom od 10.000 maraka podržao opremanje centra i edukaciju neophodnog kadra.

Svetlana Milojević, defektolog-logoped u Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje djece „Naša radost“ Trebinje kaže da je Centar za rani rast i razvoj smješten u njihovoj organizacionoj jedinici u Gorici, te da pruža usluge svoj djeci uzrasta od jedne do šest godina, sa područja istočne Hercegovine.

„Rad se realizuje kroz grupne i individualne aktivnosti i radionice, u zavisnosti od potreba djece. Primjetili smo da se kod djece najbolji rezultati postižu kada radimo po principu jedan na jedan, odnosno individualne aktivnosti. Ono što je veoma bitno istaći, jeste to da se u Centru ne postavljaju dijagnoze, već se nakon procjene razvojnih sposobnosti djeteta izrađuje individualni plan i program po kome mi radimo sfere i oblasti u kojima dijete kasni. Većina naših radnika je prošla obuku za upotrebu bihevioralnih skala, za skrining i praćenje razvoja djeteta u predškolskim ustanovama koje je organizovao EDUS. Mi izračunamo kalendarski uzrast djeteta i shodno tome nađemo skalu koja je baš za taj uzrast, na osnovu koje procijenimo na kom razvojnom nivou se nalazi dijete. Postoji govorno-jezički, motorički, intelektualni, socio-emocionalni razvoj i briga i pomoć o sebi“, objasnila je Milojević.

Ona je dodala da u Centru radi tim profesionalaca, koji se sastoji od psihologa, defektologa-logopeda, pedagoga i vaspitača i da su najčešći problemi kod djece poremećaj pažnje i odstupanje u govorno-jezičkom razvoju.

„Prilikom testiranja djece roditelji su prisutni, zato što djeca dolaze u novu sredinu, među nepoznate ljude, pa se dosta bolji efekat postigne kada su roditelji uključeni u testiranje. Cilj rane intervencije jeste podstaknuti optimalan rast i razvoj djeteta, kako bi razvilo svoje potencijale na emocionalnom, socijalnom i kognitivnom području. Veoma bitnu ulogu imaju i roditelji, jer mi njima damo smjernice za rad od kuće, kako bi oni sa djetetom odradili jedan dio aktivnosti kada je ono raspoloženo za rad. Probleme u razvoju djeteta najčešće prvo primjete vaspitači u vrtićima, pa se onda obrate nama“, navela je Svetlana Milojević.

Prema njenim riječima, od osnivanja Centra za rani rast i razvoj do sada je testirano je 180 djece, a u vrtićima od ukupnog broja upisane djece njih 15-20% ima neki vid govorno-jezičkog odstupanja.

Milojević je istakla da Centar pruža usluge dva puta sedmično u periodu od 8 do 13 časova, te da roditelji za sve dodatne informacije i zakazivanje savjetovanja i testiranja mogu pozvati telefonom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: