Guteres: Nemoguća evakuacija stanovništva sa sjevera Gaze bez razornih humanitarnih posljedica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Guteres: Nemoguća evakuacija stanovništva sa sjevera Gaze bez razornih humanitarnih posljedica

Izvor: RTRS | Datum:13.10.2023.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zatražio je pojašnjenje od izraelskog ambasadora pri UN Gilada Erdana nakon što je izraelska vojska (IDF) izdala naređenje da cjelokupno stanovništvo sjevera Gaze - oko 1,1 milion ljudi, napusti tu oblast i preseli se u južni dio Gaze.

Guteres je u najmanje dva telefonska poziva, nakon naredbe IDF-a, zatražio pojašnjenje o tome na koji način bi evakuacija mogla da se sprovede u djelo ako su UN saopštile da je "nemoguće takve akcije sprovesti bez razornih humanitarnih posljedica".

Erdan je u izjavi za američku televiziju odgovor UN nazvao "sramnim" i dodao da UN treba da se fokusiraju na vraćenje talaca, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku podršku pravu Izraela da se brani.

Prema pisanju izraelskih medija, naređenje IDF-a moglo bi da znači da je vojska spremna za kopnenu invaziju na Pojas Gaze, međutim izraelska vojska zasad nije potvrdila da će do toga doći.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: