Nova oprema za trebinjsku onkologiju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nova oprema za trebinjsku onkologiju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:30.10.2023.

Udruženje oboljelih od malignih bolesti istočne Hercegovine „Vjera LUČA nada“ sa sjedištem u Trebinju,  uručilo je danas medicinsku opremu onkološkom odjeljenju trebinjske Bolnice, za koju je 20 hiljada KM objezbjedio kabinet Predsjednika RS Milorada Dodika.

Oko 700 KM doniralo je preduzeće koje je isporučilo opremu, a nabavljena je na osnovu iskazanih potreba trebinjske onkologije.

„Radi se o aparatu sa EKG monitoringom kojim radimo jednu novu uslugu,  ultrazvučno vođenu „kor biopsiju“ dojke i limfnih čvorova. Dobili smo i „LED negatoskop“,  aspirator,  stalke za infuziju i potrošnu opremu za to. Ovim ćemo objezbjediti bolju dijagnostiku i bolje uslove za pacijente, “ kaže Mirko Kolak, šef Službe za onkologiju u Bolnici Trebinje.

On navodi da je Udruženje „Vjera LUČA nada“ prevazišlo odnos ljekar- pacijent i da su od svog osnivanja, u maju ove godine, uspjeli da objezbijede i lijekove vrijedne oko 55 hiljada KM.

„Na onkologiji, nažalost, postoji lista čekanja za inovativne i skupe lijekove. Mi malo možemo šta uraditi kao pojedinci, najbitnije je da se pacijenti udruže i preko Fonda zdravstvenog osiguranja bore za svoja prava. Ako onkološki pacijenti nemaju lijekove u pravo vrijeme, to je direktno skraćivanje njihovog života. Ne bi trebala da postoji lista čekanja za onkološku terapiju, i za to se moramo zajednički izboriti", ističe dr Kolak.

On navodi da će se izgradnjom nove bolnice riješiti i infrastrukturni problemi i prostor u kome je smješteno odjeljenje onkologije i najavljuje da će ovo odjeljenje od 1. novembra raditi 24 časa dnevno.

Kako je rekla Nada Đurić, predsjednik Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Vjera LUČA nada“,  već je obezbijeđen donator  za rješavanje kanalizacione mreže, što je jedan od problema za onkološko odjeljenje.

„Nadam se da će oprema koju smo danas uručili  dobro doći trebinjskoj onkologiji , uz želju da ubuduće imaju manje pocijenata. Uz pomoć dobrih ljudi do sada smo nabavili i klima uređaje, televizore, stolice za čekaonicu, opremljena je  sestrinska sobu. Imamo trocifren broj donatora i svima se zahvaljujemo , a podršku imamo od lokalne zajednice, ERS, HET i drugih javnih i  privatnih preduzeća, kao i pojedinaca“, istakla je Đurić.

Ona je zavhalila i kabinetu Predsjednik RS na odobrenom novcu za vrijednu medicinsku opremu koja je danas uručena.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: