Kulturni centar Trebinje: Pjesničko veče i izložba u slavu Vuka i ćirilice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kulturni centar Trebinje: Pjesničko veče i izložba u slavu Vuka i ćirilice

Izvor: radio Trebinje | Datum:02.11.2023.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, večeras je otvorena izložba „Moja ćirilica“, autora Olgice Stefanović, nakon čega je održano pjesničko veče „U slavu Vuka“, koje je okupilo pjesnike iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Dragan Alorić, ispred Srpskog kulturnog centra „Stefan Nemanja“ iz Podgorice kaže da su ove godine sa beogradskom umjetnicom Olgicom Stefanović organizovali izložbe srpske ćirilice u mnogim gradovima.

„Njena ćirilica je vrlo zanimljiva, u njoj su simboli iz naše istorije, kulture, religije i identiteta. Izložba je već prikazana u nekoliko gradova, krenuli smo iz Pljevalja preko Berana, Podgorice, Prijepolja, možemo se pohvaliti da smo ovakvu izložbu otvorili i u Vukovaru, gdje se ćirlica najviše progonila u istoriji. Možete biti ponosni kako se kod vas ćirilica čuva, danas smo vidjeli da je kod vas sve na ćirilici natpisi i ulice“, naveo je Alorić.

Dr Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore je rekao da ovakvim susretima pjesnika teže da povežu jedan narod iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

„Mi ovakvim manifestacijama želimo da dođemo do rezultata da u Crnoj Gori živi značajan broj Srba. Ovo pjesničko veče organizuje naša sestrinska organizacija to je Srpska kulturna scena iz Podgorice, mi smo tu da povežemo književne stvaraoce iz ove tri države. Ako postoje vještački postavljene granice između nas, ne postoje granice kada je kultura u pitanju“, dodao je Vuksanović.

Pjesničko veče „U slavu Vuka“ i izložbu Olgice Stefanović „Moja ćirilica“ organizuju Srpski kulturni centar „Stefan Nemanja“ iz Podgorice.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: