Saopštenje Ljiljane Ćičković povodom optužbi Nebojše Vukanovića | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Saopštenje Ljiljane Ćičković povodom optužbi Nebojše Vukanovića

Извор: Trebinjedanas | Датум:06.11.2023.

Na adresu redakcije Trebinje Danas, stiglo je saopštenje za javnost povodom optužbi narodnog poslatnika Nebojše Vukanovića, upućenim direktorici Fondacije Ženski centar Trebinje Ljiljane Čičković, koje vam prenosimo u cijelosti.


Trebinje, 6. novembar 2023. godine –Na Narodnoj Skupštini Republike Srpske održanoj 2. novembra, Nebojša Vukanović, narodni poslanik i predsjednik Poslaničkog kluba „Za pravdu i red“, je u svom obraćanju iznio brojne klevete, optužbe i neistine u vezi sa radom fondacije Ženski centar Trebinje, čime je izvrgnuo ruglu i podsmjehu žrtve porodičnog nasilja – ciljnoj grupi koju Ženski centar štiti i podržava više od dvije decenije, kao i mene lično.


Povod za ovakve brutalne neistine i klevetu dotičnog poslanika očigledno predstavlja činjenica da sam na početku njegove političke karijere, 2012. godine odbila poziv od strane člana njegove liste da budem ženski predstavnik u njihovom političkom djelovanju. Ja sam se zahvalila na pozivu i odbila saradnju jer nisam htjela da budem dio političkog djelovanja čiji je lider i predstavnik Nebojša Vukanović. Po svemu sudeći, tada nisam bila za njega „osoba sa nula rezultata“ i „lopov“, ali to naprasno u njegovim očima postadoh kada sam se ljubazno zahvalila na pozivu. Vjerovatno je njegova povrijeđena sujeta upravo i razlog što se on u svom obraćanju poziva na tu 2012. godinu, i ako fondacija koju sam osnovala postoji više od 20 godina. Poznato je da poslanik ima tendenciju da u javnom diskursu osuđuje svoje bivše saradnike i iznosi optužbe za razna njihova navodna nelegalna djela i malverzacije, a sve to naravno, nakon što su mu se zamjerili.


Nakon javnog skupštinskog obraćanja u kom izjavljuje da je fondacija pronevjerila 3.000.000 KM (tri miliona) „prljavog“ novca, pitam sama sebe gdje mi je novac? Kako uzeh tri miliona, a da na svom imenu kao i na bankarskom računu nemam ništa (izuzev minusa kreditnih kartica) i da živim kao podstanar, za razliku od dotičnog koji sa poslaničkom platom ima i kuću i stan. Kako dotični sa poslaničkom platom stalno uspjeva da putuje i da se javlja od Moskve do primorja, da pokriva troškove goriva, avionskih karata, hotela, hrane, pića.


Navod da je fondacija u zadnjih 10 godina prihodovala 3 000 000 KM je samo jedan od primjera koliko dotični i ako i besramno koristi neistine čak i za stvari koje su tako jednostavno dokazive, budući da se radi o informacijama koje su javno dostupne svakom građaninu preko veb stranice APIF-a. Nije mi jasno kako dotični, koji se (kako sam reče) baš potrudio da sve detaljno prouči i ispita, „sasvim slučajno“ u zbiru presabrao za preko 400.000 KM prihoda za prethodnih 10 godina rada fondacije.


Dvadeset godina unazad borim se da privolim sredstva za rad fondacije prije svega od različitih nedržavnih aktera, kako bi fondacija realizovala projekte i aktivnosti kojima pomaže ciljnoj grupi koju podržava (žena, deca, žrtve). Sa druge strane, stranka ovog „vrsnog“ narodnog poslanika javno se zalaže za pravdu i red u društvu, protivi se nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, a isto tako pomenuti poslanik je iskoristio prvu priliku da o trošku građana zaposli vozača bez javnog konkursa i kako kaže „pomogne jednoj osobi“.


Ovo nije prvi put da dotični preispituje rad fondacije Ženski centar Trebinje, jer je i 2017. godine u medijskom nastupu govorio neistine o radu fondacije. Na tadašnje navode nisam reagovala i pridavala im značaja, budući da nisam htjela da se bavim društveno bitnim temama na tako niskom nivou. Imajući u vidu da je ovaj put otišao korak dalje, s obzirom da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske doveo u pitanje kredibilitet cijele fondacije, kao i moj privatni život, imala sam potrebu da se obratim javnosti prvi i poslednji put.


Sve ove činjenice govore o kakvom čovjeku se radi i na šta je sve spreman zarad svoje lične promocije i jeftinih političkih poena, a na šta je nedavno ukazao i gospodin Draško Stanivuković. Iz tog razloga mi je izuzetno drago da kada me već dotični spominje, da je to u negativnom kontekstu, jer da je suprotno, ozbiljno bi se zapitala šta ja to radim i kakve me to ljudske karakteristike krase.

Zbog ovakvog njegovog ponašanja, „Novinarsko-politički“ rad ove osobe dovode u pitanje i građani koji njegovo ponašanje porede sa rijalitijem, i poistovjećuju ga sa osobom koju je nekada svaki dvor imao. Iz svega navedenog, stiče se utisak da se Nebojša Vukanović, narodni poslanik bavi politikom da bi zabavio široke narodne mase, a ne da bi zastupao interese građana koji su ga izabrali.
Postavlja se pitanje časti i osnovnih vrijednosti koje ovaj narodni poslanik (ne)posjeduje, s obzirom na to da lične animozitete koristi za nipodaštavanje dugogodišnje borbe za bolji položaj i prava žena, djece i žrtava porodičnog nasilja. Ovakvo njegovo ponašanje i govori mržnje ukazuju na to da se isti vjerovatno pronalazi u mojoj borbi protiv nasilja nad ženama i djecom, jer mu ista smeta. S obzirom da bi narodni poslanik Nebojša Vukanović trebao da zastupa interese građana koji su ga izabrali, molila bih istog da mi odgovori za čiji interes on vrijeđa žrtve porodičnog nasilja? Otkud mu hrabrost i drskost za takvo ponašanje? Otkud mu pravo da javno iznosi podatke iz mog privatnog života i kleveti za monetizaciju lične tragedije?
Za razliku od istog, ja sam u radu sa fondacijom uspjela da doniram Gradu Trebinju barem jednu klupu za dojilje (a uspela sam mnogo više od toga o čemu i govore rezultati (https://zenskicentar.org/rezultati/). Pitanje je šta je tačno uspjeh dotičnog sem toga što je pomogao jednom čovjeku (svom vozaču) i zaposlio ga mimo svakog reda od naših para?


Apsolutno se zalažem za slobodu govora i pravo na oprečna mišljenja i stavove, ali ne i za namjerno iznošenje kleveti i neistina, posebno od javne ličnosti koja za cilj ima pribavljanje lične koristi i jeftinih političkih poena. Imajući to u vidu, pozivam građane koji su dali svoj glas narodnim poslanicima sa ove liste, da još jednom razmisle da li su njihovom presjedniku, Nebojši Vukanoviću, zaista dali i pravo da osuđuje žrtve porodičnog nasilja, izlaže ih viktimizaciji i ismijava?


Postoji mehanizam da se kazne i spriječe ovakvi mizogeni govori narodnih poslanika koji zloupotrebljavaju najveću instituciju u Republici Srpskoj, Narodnu skupštinu, a to su IZBORI!
Ja ću svoju pravdu i red tražiti pred sudom, jer za razliku od dotičnog gospodina moram „na pos’o“ i nemam vremena i ne živim od omalovažavanja ljudi koji zapravo nešto rade, a njemu imam da poručim „Samo ti, sinko, radi svoj pos’o“.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: