Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Izvor: radio trebinje | Datum:06.11.2023.

U Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Trebinje danas je počela besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa za zaštićene kategorije stanovništva.

Jelena Durić, epidemiolog ove službe pojašnjava ko sve im pravo na besplatnu vakcinu.

„Pravo na besplatnu vakcinaciju kao i prethodnih godina imaju pacijenti na hemodijalizi i pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, koji boluju od šećerne bolesti - inzulin zavisni, te pacijenti sa ugrađenim stentom, bajpasom, vještačkim valvulama i pejsmejkerom, kao i oni kojim je rađena balon dilatacija. Osim njih, pravo na besplatnu vakcinaciju imaju HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća, kao i zaposleni na infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine. Pravo na besplatne vakcine imaju i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti“, podsjeća ona.

Obezbijeđene su i izvjesne količine komercijalnih vakcina, koje se mogu kupiti u Institutu za javno zdravstvo-Regionalni centar Trebinje, cijena je 28 KM.

Institut je ove godine obezbijedio 20.000 doza vakcina protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, te još 3.500 doza za one koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu, a žele da se vakcinišu.

Prema podacima iz Instituita za javno zdravstvo sezona gripa je za sada veoma blaga, virus influence je detektovan u desetak slučajeva, a registrovan je H1 i H3 podsoj.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: