Bolnica u Splitu: Pomoć zbog konzumiranja gaziranih pića prva osoba potražila još 20. oktobra | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bolnica u Splitu: Pomoć zbog konzumiranja gaziranih pića prva osoba potražila još 20. oktobra

Izvor: RTRS | Datum:09.11.2023.

Bolnica u Splitu primila je proteklih dana tri pacijenta, od kojih prvog još 20. oktobra, koji su pomoć zatražili nakon konzumiranja gaziranog bezalkoholnog pića, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.
 

U saopštenju se navodi da je u hitnoj službi Klinike za bolesti uha, nosa i grla još 20. oktobra pregledan 56-godišnji pacijent pod sumnjom na povrede sluznice gornjeg digestivnog trakta nastale djelovanjem korozivnih sredstava.

- Pacijent je imao blaže povrede usne šupljine koje su, prema njegovim riječima, nastale nakon konzumiranja pića. Nakon obrade, otpušten je na kućno liječenje - dodaju iz bolnice u Splitu.

Drugi slučaj zabilježen je danas kada je primljen 50-godišnji pacijent koji je rekao da je konzumirao gazirano piće i da ima žareći bol iza grudne kosti, prenosi Hina.

- Urađena je dijagnostička i laboratorijska obrada, te pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa. Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta, niti komplikacija. Pacijent je otpušten kući - navodi se u saopštenju.

Danas je primljen i pacijent star 36 godina koji je rekao da je konzumirao gazirano piće i da ima žareći bol jezika.

- Njegova obrada je u toku, ali je pregled specijalista ORL-a i laboratorijski nalaz uredan. Čeka se gastroskopija i po završetku obrade odlučiće se o prijemu, odnosno hospitalizaciji - dodaje se u saopštenju.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je večeras da je u cijeloj Hrvatskoj do sada pregledano 14 osoba.

Prema njegovim riječima, najteže povrede ima bolesnik koji je hospitalizovan u KBC-u Rijeka i to je prvi zabilježeni slučaj, u zagrebačkoj bolnici pregledano je sedam pacijenata, u KBC-u Split tri, na Merkuru dva, te u Varaždinu i Karlovcu po jedan.

Beroš kaže da četiri pacijenta imaju dokazane lezije probavne sluznice, a ostali nemaju i većina je otpuštena na kućno liječenje.

Kompanija "Koka-kola" potvrdila je da privremeno povlači jednu seriju pića "Koka-kola oridžinal tejst" od pola litra u plastičnoj ambalaži, te dvije ograničene serije "Romerkvel emoušn bluberi pomegrante" od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

Državni inspektorat u Hrvatskoj privremeno je kompaniji "Koka-kola Hrvatska" zabranio stavljanje na tržište i naredio povlačenje suspektnih proizvoda zbog sumnje da pića, nakon čijeg je konzumiranja više osoba zatražilo pomoć ljekara, nisu sigurna.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: