Пјевачка група'Арија' одржала концерт у Музеју Херцеговине | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Пјевачка група'Арија' одржала концерт у Музеју Херцеговине

Извор: radio trebinje | Датум:24.11.2023.

У оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској“, вечерас је у Музеју Херцеговине одржан концерт традиционалних пјесама у извођењу пјевачке групе „Арија“ из Малог Црнића.

 

Начелник градског Одјељења за културу Слађана Скочајић каже да овом манифестацијом Србија и Српска размјењују културу.

„Вечерас смо имали прилику да слушамо и уживамо у традиционалним пјесмама, које су изводиле наше сестре из Србије, из Малог Црнића. У Народној библиотеци у Требињу, 28. новембра биће приређено пјесничко поподне за наше основце и тиме ћемо за ову годину затворити манифестацију 'Дани Србије у Српској', која ће се, наравно, наставити и наредне године. Требиње је постало референтно мјесто, тако да нам људи сада нуде културне догађаје високог квалитета, гдје ми у суштини уступамо само простор и потрудимо се да будемо добри домаћини. Овом приликом бих посебно захвалила медијима, који прате све културне манифестације у нашем граду и то нам је од великог значаја“, навела је Скочајић.

Никола Томић, директор Центра за културу општине Мало Црниће је истакао да је њихoв главни задатак очување традиције српског народа.

„Од прије годину и по дана основали смо пјевачку групу 'Арија' при одсјеку за очување традиционалне музике. Одсјек се бави очувањем традиционалних пјесама и мелодија, тако што његује и презентује традицију нашег народа, прикупљајући теренске записе како се то некада изводило, како су наши преци пјевали“, додао је Томић.

Јелена Васић, члан музиче групе „Арија“ каже да више воле да пјевају јужњачке пјесме, те да су вечерас за требињску публику припремили 18 пјесама.

„На мени вечерас је ношња из Пирота, то је сукно, кошуља и обавезно марама и ово је оригинална ношња коју носимо и када играмо фолклор. Ми више волимо да пјевамо јужњачке пјесме, јер су брже и имају темперамент, али су много теже пјесме из Срема и Стига. Надам се да сте уживали у концерту, колико и ми уживамо док пјевамо. Први пут сам у Требињу и одушевљена сам вашим градом“, додала је Васић.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: