OD 1. JANUARA ISKLJUČIVO UPOTREBA ELEKTRONSKIH ZDRAVSTVENIH KARTICA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

OD 1. JANUARA ISKLJUČIVO UPOTREBA ELEKTRONSKIH ZDRAVSTVENIH KARTICA

Izvor: SRNA | Datum:30.11.2023.

Od 1. januara naredne godine u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske zdravstvena zaštita će se isključivo ostvarivati na osnovu elektronske kartice osiguranika, te građani koji još nisu preuzeli svoju karticu treba to da učine do kraja ove godine, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Iz Fonda su istakli da više neće biti moguće bez elektronske zdravstvene kartice pristupiti elektronskom kartonu pacijenta niti u apoteci podići lijek na recept.

"Isključivom upotrebom elektronske kartice eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema neće biti moguće, jer se sada u praksi znaju dešavati greške usljed pogrešnog unošenja matičnog broja ili imena i prezimena osiguranika", navodi se u saopštenju.

Trenutno je u Republici Srpskoj aktivna 913.401 elektronska kartica, dok je ostalo još neuručenih kartica, a najviše je slučajeva da su građani podnosili zahtjev za izradu elektronske kartice, ali nikada nisu došli da je preuzmu.

"Zbog toga je važno da do kraja godine građani preuzmu svoju elektronsku karticu, kako bi početkom naredne godine nesmetano mogli da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su podsjetili da elektronske zdravstvene kartice više nemaju rok važenja, a osigurana lica koja imaju kartice koje su ranije izrađene i na kojima je naznačen rok važenja, mogu da ih koriste i nakon isteka naznačenog roka, sve dok imaju utvrđen status osiguranog lica u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

"Našim aktima definisano je da FZO Srpske snosi troškove izrade prve elektronske kartice, a u slučaju potrebe za izradom nove kartice usljed promjene ličnih podataka, gubitka ili oštećenja kartice i slično, te troškove treba da snosi osiguranik", napomenuli su iz Fonda.

Iz Fonda su napomenuli da se ovo pravilo još nije počelo da primjenjuje u praksi, ali da je važno da osiguranici čuvaju svoju elektronsku karticu koja je lični dokument kao i svaki drugi.

"Pojedini osiguranici do sada su već i po četiri-pet puta gubili svoju elektronsku karticu. Napominjemo da će troškovi izdavanja kartice biti u visini stvarnih troškova izrade zdravstvene kartice, a o svim detaljima kada će FZO početi da naplaćuju drugu i svaku narednu elektronsku karticu, javnost ćemo pravovremeno informisati", navodi se u saopštenju. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: