Evo šta je spasilo život Dragiše Gudelja nakon što se ponovo srušio na terenu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Evo šta je spasilo život Dragiše Gudelja nakon što se ponovo srušio na terenu

Izvor: Srpska.info | Datum:04.12.2023.

Srpski fudbaler Dragiša Gudelj, koji nastupa u Španiji za Kordobu, u nedjelju je tokom meča ponovo doživeo srčani zastoj i srušio se na terenu, samo devet mjeseci pošto mu se isto dogodilo.

 

 

Mlađi brat reprezentativca Srbije Nemanje Gudelja je kolabirao na isti način i u martu ove godine kada su ga ljekari reanimirali punih pet minuta, i na svu sreću, preživio je.
U međuvremenu se vratio fudbalu u novoj sezoni, poslije obavljenih testova, i sve je proticalo bez problema. Igrao je redovno po svih 90 minuta sve do gostovanja Melilji.

Tada je u 27. minutu utakmice doživeo novi srčani zastoj i nastala je drama, na olakšanje svih, opet sa srećnim krajem.

Kako prenose andaluzijski mediji, Dragišu Gudelja je spasao aparat ICD (Implantabilni kardioverter defibrilator) mu je spasao život.

Šta je ICD?
ICD, implantabilni kardioverter defiibrilator, vrsta pejsmejkera koji se koristi kod poremećaja srčanog ritma, kada dolazi do zastoja srca.

Njegova funkcija je da reguliše i prati otkucaje srca i, ako se pronađe problem, ispravi ga pomoću električnih impulsa. Prema Evropskom kardiološkom društvu, ICD se u osnovi sastoji od automatskog defibrilatora koji se implantira u tijelo.
Slično je pejsmejkeru, koji kontroliše, prati i koriguje srčani ritam. Da bi to ispravio, oslobađa seriju električnih impulsa, nazvanih kardioverzija.

Ako problem i dalje postoji ili je ozbiljniji, dolazi do većeg strujnog udara, koji se naziva defibrilacija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: