Вишковић: Минималац ће бити повећан, некоректно што се послодавци и синдикат не желе договорити | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Вишковић: Минималац ће бити повећан, некоректно што се послодавци и синдикат не желе договорити

Извор: Rtrs | Датум:14.12.2023.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је апсолутно сагласан са тиме да најнижа плата буде повећана, јер послодавци не могу задржати радника са минималном платом од 700 КМ.
 

- Ми једино наше људе можемо зауставити, поготово младе, управо мјерама које иду у правцу повећања плата. У протекле три године 420 милиона КМ годишње Република Српска је уложила у привреду. Ишли смо до те мјере да то буде адресирано на радника, одрицали смо се одређених ставки у буџету, смањили пореске стопе... - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да постоје послодавци који су коректни, воде рачуна о својим радницима, али има и оних који мисле да је неко дужан да ради, док се они богате.

- Не могу такве људе да штитим. Наше мјере су увијек биле креиране такве да се одрекнемо неког намета, да смањимо стопу доприноса, а да то све буде преточено на повећање плата - рекао је Вишковић и додао да су привредници у Српској повлаштенији у односу на други ентитет, гдје су и минималац и просјечна плата мањи.

Он је нагласио да је Српска увијек ишла у корист радника када је ријеч о платама, које су један од инструмената да људи буду задржани на овим просторима.

Вишковић је рекао да је данас од министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића тражио да поново закаже сједницу Економско-социјалног савјета за идућу седмицу, али да није оптимиста да ће послодавци и синдикат постићи договор о износу минималне плате.

- Нећу одустати од законске обавезе да би они требали да договоре најнижу плату. Све што би они договорили то ће бити прихватљиво за Владу Српске. Међутим, нисам оптимиста у вези са тим, али ја то сумирам на други начин - "ми се не можемо договорити јер ће нам онда бити лакше нападати Владу". То није коректно - рекао је Вишковић.

Он је навео да, ако неку има неку обавезу и треба нешто да уради, онда то треба и да учини.

- Апсолутно сам сагласан да минималац треба да буде повећан и биће повећан, али ће то онда бити одлука Владе Републике Српске. До тада ћемо исцрпити све законске процедуре. Не желим да преузимам туђи посао ни на своја, ни на плећа Владе јер ако је то обавеза Економско-социјалног савјета - онда они треба да се договарају - нагласио је Вишковић.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: