ФБиХ: Усвојен Закон о регистру педофила | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

ФБиХ: Усвојен Закон о регистру педофила

Извор: rtrs | Датум:22.12.2023.

На сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ једногласно је усвојен Приједлог закона о посебном регистру особа правоснажно осуђених за кривична дјела против полне слободе и морала према дјеци и малољетницима у ФБиХ.
 

Овај приједлог прописује формирање полицијског регистра о починиоцима таквих кривичних дјела који, између осталог, садржи идентификационе податке починилаца, истинске и лажне, ако се њима користе.

Школе и друге установе у чијем је дјелокругу рад са дјецом и малољетнима, при запошљавању кадра треба прво да провјере да ли су кандидати евентуално евидентирани у том регистру.

Према Приједлогу закона, евиденција треба да остане трајно у полицији и увид у податке биће могућ искључиво институцијама надлежним за провјеру.

Осуђени починиоци након одслужене казне мораће годинама да се јављају полицији и не би смјели посјећивати мјеста, објекте ни манифестације гдје се окупљају дјеца и омладина, а ако путују изван мјеста пребивалишта - то треба раније да најаве полицији и наведу детаље гдје иду и колико ће се задржати.

Кривична дјела која третира овај закон су силовање, полни однос са немоћном особом, полни однос злоупотребом положаја, присиљавање на полни однос, полни однос с дјететом, блудне радње, задовољење похоте пред дјететом или малољетником, навођење на проституцију, трговина људима, организована трговина људима, искориштавање дјетета или малољетника ради порнографије, упознавање дјетета о порнографији и родоскрнављење.

Да би ступио на снагу - закон мора потврдити и Дом народа.

Представнички дом задужио је федералну Владу да у року од 60 дана припреми материјале за тематску сједницу тог дома која ће бити посвећена проблематици безбједности у саобраћају у ФБиХ.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: