Zvornik odgodio glasanje o Sutorini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zvornik odgodio glasanje o Sutorini

Datum:29.04.2015.
Izjašanjavanje Predstavničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) o rezoluciji o Sutorini, koje je bilo zakazano za danas, odgođeno je za 13. maj zbog terorističkog napada u Zvorniku.

Rezolucijom se neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocjenjuje predlog ugovora o državnoj granici između te države i Crne Gore. Kolegijum Predstavničkog doma je u utorak na vanrednoj sjednici odlučio da odgodi izjašnjavanje o Sutorini, osudivši najoštrije napad u Zvorniku.

Predlagač rezolucije je poslanik SDP-a Denis Bećirović, koji smatra da Sutorina treba da bude dio bosanskohercegovačke teritorije.
Prema predloženom ugovoru, Sutorina bi trebalo trajno da ostane u sastavu Crne Gore, i definiše se granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od njegovog stupanja na snagu.

Prema ugovoru, granica se proteže od tromeđe BiH, Crne Gore i Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe BiH, Crne Gore i Hrvatske na južnom dijelu.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Zvaničnici Crne Gore su saopštili ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je imenovanje ambasadora u Sarajevu.


Izvor: Agencije/IN4S portal

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: