Popović za RTRS: Paljenje zastave u Zenici - poruka da za Srbe nema mjesta u FBiH | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Popović za RTRS: Paljenje zastave u Zenici - poruka da za Srbe nema mjesta u FBiH

Izvor: RTRS | Datum:11.01.2024.

Paljenjem zastave Republike Srpske u Zenici, na dan njenog rođendana, poslata je veoma ružna poruka za ionako mali broj Srba koji je preostao u FBiH. Praktično za njih tamo nema mjesta, rekao je za RTRS profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović.
 

- Zamislite kako bi se osjećali i oni drugi konstitutivni narodi Hrvati i Bošnjaci kada bi za vrijeme njihovog vjerskog praznika sa džamije ili katoličke crkve skinuli njihovu zastavu - rekao je Popović.

Istakao je da ovo duboko vrijeđa ljudsko dostojanstvo i šalje poruku da Srbima u FBiH nema mjesta.

- Oni su nastavili da se bore za onaj princip koji je nastao odmah po potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma - etnički čista Federacija BiH, misli se bez Srba, i multietnička Republika Srpska - istakao je on.

Naglasio je da je na neki način i obaveza da se zastave Republike Srpske ističu i u organima FBiH, svuda gdje Srbi ostvaruju određena prava, ali i na nivou institucija BiH.

- Dakle ona plavo-žuta zastava koja je nametnuta od strane visokog predstavnika pored sebe bi morala da sadrži i zastavu Republike Srpske. Ja zamjeram predstavnicima Republike Srpske koji se nalaze u zajedničkim organima da ne insistiraju na tome, pa po cijenu i raspada BiH jer mi ne može dovesti u pitanje nešto što nama predstavlja svetinju, a jedna od naših najvažnijih svetinja, između ostalog je i zastava Republike Srpske - poručio je Popović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: