Novo trovanje u fabrici Magna u Aleksincu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Novo trovanje u fabrici Magna u Aleksincu

Izvor: RTRS | Datum:19.01.2024.

Nova grupa od 57 radnika fabrike "Magna" iz Aleksinca javila se Hitnoj pomoći sa simptomima trovanja sličnim onima koje su ranije imale njihove kolege.
 

Predsjednik opštine Dalibor Radičević rekao je za RTS da je noćas oko dva časa pregledano pedesetak radnika, a da je njih pet ili šest zadržano u bolnici u Aleksincu na opservaciji.

Radnici fabrike "Magna" u kojoj je juče došlo do trovanja više desetina radnika, vratili su se sinoć na posao i radili u trećoj smjeni, nakon što je Institut za bezbjednost i zdravlje na radu "1. maj" iz Niša potvrdio da vazduh više nije kontaminiran.

Nakon prvog trovanja ljepilom pregledana su 104 radnika, a 51 je upućen na dalje bolničke opservacije.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da su iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili da su radnici fabrike "Magna" u Aleksincu bili izloženi isparenjima ljepila koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

Načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA Slavica Vučinić rekla je da da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i ne koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

- Specifičnog liječenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna. Nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove - navodi se u saopštenju.
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: