Godišnjica zemljotresa u Turskoj i Siriji - herojski podvizi spasioca iz Srpske ne blijede | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Godišnjica zemljotresa u Turskoj i Siriji - herojski podvizi spasioca iz Srpske ne blijede

Izvor: RTRS | Datum:07.02.2024.

Godišnjica "katastrofe vijeka". Tursku i Siriju su prije godinu dana pogodila dva snažna zemljotresa, magnitude 7,7 i 7,6, sa razarajućim posljedicama. Građani koji su preživjeli zemljotres - prethodnu noć su proveli na području gdje su im se nekada nalazile kuće. I na ovaj način odali počast najmilijima, koji su poginuli usljed zemljotresa.
 

Nakon serije razornih zemljotresa koji su se desili, 6. februara, Republika Srpska, tačno na današnji dan, među prvima je pružila pomoć Turskoj, poslavši članove Specijalizovanog tima Republičke uprave civilne zaštite za spasavanje ugroženh.

Ovu pomoć, dogovorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Bez struje i vode, na minus 20 stepeni, spasioci iz Srpske tragali su za preživjelima. Godinu dana kasnije - apokaliptične scene ne blijede, kao ni herojski podvizi spasioca iz Srpske.

- Pripremali smo se da pružimo pomoć. Čim smo čuli za zemljotrese, bili smo spremni da pomognemo - poručili su članove Specijalizovanog tima Republičke uprave civilne zaštite za spasavanjeu našem Jutarnjem programu.

Naveli su da na terenu vidjeli apokaliptične scene.

- Sve su skoro bile ruševine. A mi smo bili u epicentru gdje se desio zemljotres - istakli su spasioci.

Kažu da im je najsrećniji dan bio kada su spasili djevojčicu.

Takođe, pripadnici Specijalističkog tima za traganje i spasavanje iz ruševina, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske u svom timu imaju i psa tragača po imenu Tora.

- Tora je veoma pomogla dok smo bili u Turskoj - podsjetili su spasioci.

U toku su opsežni napori obnove u područjima razorenim zemljotresom dok turska vlada žuri s izgradnjom više od 300.000 domova za raseljene porodice, od kojih većina živi u privremenim domovima sastavljenim od brodskih kontejnera.

Vlada Turske je donijela odluku da se po hitnom postupku obeštete građani - po 3.300 dolara za svakog smrtno stradalog člana njihovih porodica.

Stručnjaci su zaključili da bi posljedice zemljotresa bile mnogo manje da su se ispoštovali realni standardi gradnje stambenih objekata i upozoravaju da bi vlada u žurbi s obnovom bez prethodnog ažuriranja građevinskih propisa mogla ponoviti greške iz prošlosti i tako izložiti ljude opasnosti od eventualne naredne velike prirodne katastrofe.
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: