Petrović: U toku faza završavanja finansijske konstrukcije za najveći solarni park na Balkanu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Petrović: U toku faza završavanja finansijske konstrukcije za najveći solarni park na Balkanu

Izvor: HERCEG RTV | Datum:07.02.2024.

Na osnovu Memoranduma o saradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables koja investira u projekat u Trebinju izgradnje najvećeg solarnog parka na Balkanu. Projekat podrazumijeva saradnju mađarskog Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske kroz mješoviti holding, a nova solarna elektrana snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja drugu fazu cjelokupnog projekta.

Komentarišući ovo, generalni direktor ERS-a Luka Petrović, rekao je za Herceg televiziju da je planirano da elektrana bude snage 73 MWp, međutim da su cijene varljive .
 
‘Prije energetske krize su cijene bile drastično povoljnije , a tokom i poslije energetske krize su cijene materijala i robe otišle gore. Sada već zadnjih 3,4 mjeseca se vrši stabilizacija tržišta. Mi smo pokrenuli izmjenu koncesije I dobili smo koncesiju na 146 megavata. Vrijednost takve solarne elektrane biće minimalno 100 i više miliona evra. Ona će doprinijeti oko 220 gigavat časova električne energije. Mislim da je važno da su to obnovljivi izvori,  da ćemo imati mogućnost prodaje zelenih sertifikata sa te solarne elektrane, da ćemo svu energiju uzimati mi kao ERS, da će to biti značajno povoljnija cijena energije u odnosu na termoelektričnu energiju i u nekom rangu hidroelektrične energije. Važno je što ćemo u našem portfoliju imati 216 gigavat časova električne energije  što uopšte nije mala količina i znamo da je to jedna od najboljih lokacija u Trebinju. Urađeni su istražni radovi, da se vidi na koji način će se temeljiti nosači od panela, odustalo se od nekih trekera u samom razvoju izvedbenog projekta, odnosno od mogućnosti pomjeranja panela, okretanja prema Suncu, ali se ostalo pri tome da paneli mogu sa obje strane da upijaju svjetlost i proizvode električnu energiju. Ovo će biti važno za Trebinje jer će imati koncesionu naknadu.
Sada je faza završavanja finansijske konstrukcije. Razgovara se o finansiranju projekta, neko treba da da novac za taj projekat, da vidi ko će mu ga vratiti, da vidi koje su garancije za taj novac i koliko ćemo mi sa našim novcem učestvovati u tom projektu. I kosultanti su angažovani, tako da mislim da ćemo to odraditi stručno kao što smo i za HE Dabar’ objasnio je Petrović.
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: