Foča puna studenata, potrebni novi domovi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča puna studenata, potrebni novi domovi

Izvor: Rejting | Datum:11.02.2024.

 

Dok se na većini fakulteta hvataju za glavu zbog sve manjeg broja studenata na fočanskom Medicinskom fakultetu tih problema nema. 

 

Oko 1.800 studenata trenutno stiče znanje u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

 

“Od toga nekih 300 na studijskom programu koji se izučavaju na engleskom jeziku i oko 1.500 studenata na programima koji se izučavaju na srpskom jeziku. Zaista impozantan broj”, kaže Irena Mladenović, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Foča.

 

Medicina se uvijek popuni u prvom roku. Zahvaljujući ovom fakultetu Fočom se šetaju studenti iz cijelog svijeta.

 

“Dolaze nam studenti iz 18 zemalja Evrope, Azije, Afrike tu su najviše studenti iz Indije, Bangladeša što se tiče Evrope to Italija Grčka Turska nešto malo manje neke druge evropske zemlje, naravno zemlje regiona. Iz Afrike Nigerija, Egipat i neke druge zemlje”, dodaje Mladenovićeva.

 

Domaćih studenata je najviše, stižu iz bukvalnih svih dijelova Srpske. Fočanski čelnici kažu da je ova ustanova ponos svakog Fočaka. Priznaju da kapaciteti postojećih domova postaju tijesni.

 

“Ti studenti imaju dobre uslove, međutim ono što je limitirajući faktor je da nam nedostaju smještajni kapaciteti i u tom dijelu Opština Foča je iznašla lokaciju za gradnju novog studentskog doma. Imamo podršku resornog ministarstva, Vlade Srpske da proširimo smještajni kapacitet i time trajno zacementiramo temelje naših fakulteta ovdje u Foči”, rekao je načelnik Foče Milan Vukadinović.

 

Dobar profesorski kadar, dobar studijski program i odlična praksa to je ono što čeka studente u Foči.

 

U dekanatu najviše ponosni na njihove svršene studente koji medicinsku karijeru grade u cijelom svijetu.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: