Zbog brojnih manipulacija sa cijenama stižu nove uredbe! (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zbog brojnih manipulacija sa cijenama stižu nove uredbe! (VIDEO)

Izvor: ATV | Datum:17.02.2024.

Zbog brojnih manipulacija sa cijenama i proizvodima u Republici Srpskoj, zaobilaženja propisanih marži za cijene osnovnih životnih namirnica, a sa naglaskom na pekarske proizvode, Vlada će donijeti nove uredbe.



O tome je govorio u emisiji ATV-a "Priča se" ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić. On ističe da smo došli u situaciju gdje postoji prostor za manipulaciju koji ide na teret građana.

Do sada su mnogi poslovni subjekti izbjegavali i zaobilazili prethodno propisane uredbe Vlade Republike Srpske, a na koji način se to radilo Šulić objašnjava:

"Marže su donesene na cijene osnovnih životnih namirnica. Između ostalog to je hljeb Tip 500 i Tip 800 od 500-600 grama. Onda dođemo u situaciju da nijedna pekara u Republici Srpskoj, ili vrlo mali broj pekara žele da proizvode tu vrstu hljeba. Dodaju određen aditiv i onda nije to više taj hljeb od brašna Tip 500. Upravo zato što smo imali takav način nekorektnosti, donijećemo novu uredbu. Kada pričamo o cijeni kafe, možemo reći da je to vrsta luksuza. Možete danas da ne popijete kafu, ali bez hljeba ne možete. Osnovna životna namirnica, pogotovo ako živite u gradu, morate kupiti i jaja i ostale namirnice. Naš cilj je da se zaštite građani Srpske i da se zaštite osnovne stvari koje građani moraju da kupuju".

Šulić kaže da je u januaru prema podacima ministarstva cijena kilograma brašna iznosila 3,15 KM, dok je u Srbiji bila 1,90 KM.

"Kako u Srbiji pekari mogu imati hljeb za 1,90 KM, a u Srpskoj je 3,15. Srbija ima veći PDV, a još je i struja u Srpskoj jeftinija nego u Srbiji. Mi ćemo ići sa novom uredbom. Jedna će biti vezana za sve osnovne životne namirnice. Vidjeli smo da određeni proizvođači pokušavaju da izbjegnu uredbu tako što određene artikle ne pakuju u propisanoj ambalaži. Npr. ako smo stavili litar mlijeka, oni pakuju u 950 mililitara. To je bila situacija na koju su nas upozoravali ljudi iz udruženja za zaštitu potrošača. Tu uredbu ćemo dodatno doraditi i uradićemo uredbu za cijenu pekarskih proizvoda. Tu mislimo prvenstveno na hljeb", kaže Šulić.

Govoreći o inspekcijskim kontrolama, ministar trgovine i turizma ističe da oni koji rade u skladu sa zakonom nemaju čega da se plaše.

"Nisu to brutalne kontrole, to su samo kontrole. Tu će se kontrolisati poslovanje. Svako je čist, ko ispunjava zakonske norme, neće imati problem. Doći će poreski ili tržišni inspektor, konstatovaće stanje, ako ispunjavate sve zakone nećete dobiti kaznu. Ako ne kršite marže za osnovne životne namirnice, nećete dobiti kaznu. To je vrlo jednostavno. Mi kao Vlada Srpske ćemo, baš zbog toga što smo uvidjeli da izbjegavaju uredbe koje smo donijeli, donijeti nove", ističe Šulić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: