Prijatelji u gostima: Hercegovina predstavila dio bogate ponude u Herceg Novom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prijatelji u gostima: Hercegovina predstavila dio bogate ponude u Herceg Novom

Izvor: radio Trebinje | Datum:20.02.2024.

Bogatim kulturno-umjetničkim programom, predstavljanjem turističke ponude i promocijom domaćih proizvoda, u Parku Boka u Herceg Novom priređen je Dan Hercegovine kojim je započeo dio 55. Praznika mimoze naslovljen „Prijatelji u gostima“.

Brižljivo biranim i pripremanim programom svoj rodni kraj je predstavilo 140 učesnika iz Trebinja, Gacka, Bileće, Ljubinja i Nevesinja, na zadovoljstvo mnogobrojne publike u pobratimskom Herceg Novom.

Višesatni program omogućio je da se prikaže samo djelić onoga što ima istočna Hercegovina, kazala je načelnika Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja Slađana Skočajić.

„Danas je Hercegovina u primorju sa onim najboljim što imamo. To je zaista djelić naše kulture, baštine, narodnog melosa, igre i pjesme, autohtonih proizvoda. Izlagači predstavljaju ono što Hercegovinu čini posebnom, a to je miris kajmaka i sira, najljepši miris ljekovitog bilja od kojih imamo niz preparata za zdravlje, ali i kozmetičkih preparata. Neizostavno, izložen je i hercegovački med. Nastupila su kulturno-umjetnička društva, predstavljena je hercegovačka ganga, ali i hercegovačke gusle jer gusle su instrument koji ravnopravno dijelimo sa Crnom Gorom”, kazala je Skočajić.

Dodaje da su došli i da ponude uzvratnu posjetu i pozovu Novljane u Trebinje.

„Već tradicionalno nas posjeti Karavan mimoze i ljepota Herceg Novog je 9. februara prošla kroz naše Trebinje. Nadam se da će i Dani Hercegovine u okviru Praznika mimoze biti tradicionalni i da ćemo se viđati svake godine”, istakla je Skočajić.

Zadovoljstvo što Danom Hercegovine počinje program Praznika mimoze naslovljen „Prijatelji u gostima“ iskazala je direktorica JUK Herceg fest, Tatjana Ateljević i zahvalila na izuzetnom programu u Parku Boka.

„Publika je prepoznala ljepotu ovog programa i pridružila nam se u velikom broju, što nas raduje. Praznik mimoze i jeste takva manifestacija – prijateljska, otvorena za sve, a ko nam je bliži nego Hercegovina i drago mi je što sa njima započinjemo ovaj dio Praznika mimoze. Potrudili smo se da im pružimo gostoprimstvo jer su nam ukazali veliku čast došavši u ovakvom sastavu i pripremivši ovakav program”, kazala je Ateljević.

Na Danu Hercegovine predstavile su se turističke organizacije Trebinja, Gacka i Bileće, etno grupa Sveti Dimitrije (Nevesinje), ženska pjevačka grupa KUD Ljubinje, KUD Sava Vladislavić (Gacko), KUD Vladimir Gaćinović (Bileća), GKUD Alat Swisslion Trebinje i guslar Aleksa Ćurić.

Autohtone proizvode izložila su udruženja pčelara iz Gacka i Ljubinja, bilećka mljekara Pađeni, Ljekobilje, hercegovački Kozjak, kompanija suhomesnatih proizvoda i rakije Aleksić komerc, zatim kompanija Heti koja ima kozmetičke proizvode na bazi bilja, Alvitpharm sa proizvodima na bazi bijelog luka, a Podrum Likić predstavio je svoje vino i rakiju.

Organizatori Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest i Turistička organizacija Herceg Novi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: