Mladi opštine Gacko svojim idejama i volonterizmom mijenjaju svoju lokalnu zajednicu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mladi opštine Gacko svojim idejama i volonterizmom mijenjaju svoju lokalnu zajednicu

Izvor: Radio Gacko | Datum:20.02.2024.

 

Svako društvo mladim članovima svoje zajednice treba omogućiti sistem putem kojeg bi mladi mogli zadovoljiti i promovisati, kako svoje potrebe i interesovanja, tako i prava i obaveze.

Mladi opštine Gacko su takvu priliku iskoristili kroz platformu “Dijalog za mlade”, koja pruža podršku omladinskim inicijativama i predstavlja konsultativni mehanizam za aktivno uključivanje mladih u život zajednice. Kroz Dijalog, mladi su identifikovali problem dotrajalih i neuređenih sportskih terena, pa su u saradnji sa Centrom za učenje i edukaciju “Naučionica”, ponudili inicijativu za uređenje sportskih terena kod SŠC „Pero Slijepčević“.

Ideja je, kako kaže, projektni menadžer Radoica Antunović, potekla od mladih, odnosno učenika SŠC „Pero Slijepčević“ iz Gacka“ te dodaje: „Ideju smo prihvatili mi, prosvjetni radnici, i osmislili projekat prevashodno da učenicima naše škole stvorimo bolje uslove za provođenje slobodnog vremena, nastavnih i vannastavnih aktivnosti.“

Sportski tereni će, osim za različite sportske aktivnosti, biti korišteni i za različite kulturno-umjetničke manifestacije (izložbe, koncertne i recitalne muzičke večeri), obrazovne radionice, te zabavne programe, prvenstveno kao mjesto druženja i saradnje mladih. Kroz projekat je, osim rekonstrukcije sportskog terena, održan i niz radionica, kao i zanimljive sportske igre, te kvizovi znanja.

„Kroz projekat je održano jedanaest radionica na razne teme kao što su aktivizam i volonterizam mladih u zajednici, radionice o važnosti očuvanja zdravlja mladih poput radionica mentalnog zdravlja i bolesti zavisnosti, te radionice o prevenciji elektronskog nasilje. Organizovan je interaktivni multimedijalni kviz o znamenitostima Gacka, ali su održana i dva Dijaloga za mlade“, istakao je projektni menadžer Radoica Antunović.

Iako se često može čuti kako su mladi danas pasivni i nezainteresovani, mladi volonteri na ovom projektu su dokazali da su to samo predrasude.

Milica, mlada volonterka, smatra da je poseban značaj projekta u tome što je mlade izvukao iz svakodnevne rutine i pružio im priliku da urade nešto pozitivno kako za sebe, tako i ljude oko sebe, te dodaje: „Samim time što smo sada nekako pokrenuti i svjesni toga da možemo mijenjati stvari, otvara nam se prilika da se i dalje bavimo volonterizmom.“

“Prije svega, na učešće u projektu me podstaklo druženje sa vršnjacima, ali i prilika da svi zajedno uradimo nešto korisno, prvenstveno za nas mlade, ali i za generacije koje dolaze. Mislim da je ovo super prilika da naučimo nešto novo i da shvatimo da zapravo svojim inicijativama možemo dovesti do promjena“, rekao je Milan, jedan od volontera učesnika u projektu.

Na kraju,  omladinski volonterizam i aktivizam predstavljaju mogućnost mladima za jačanje vlastitih kapaciteta, ali i snagu za stvaranjem boljih uslova za život u lokalnoj zajednici. Zajedničkim naporima i angažmanom, mladi su u mogućnosti uticati na pozitivne transformacije, te oblikovati društvo u skladu sa svojim potrebama.


Projekat revitalizacije školskog igrališta u okviru Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević” Gacko sproveo je Centar za učenje i edukaciju “Naučionica” u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u partnerstvu sa Opštinom Gacko.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: