Zimska suša na jugu Evrope | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zimska suša na jugu Evrope

Izvor: rtrs | Datum:22.02.2024.

Suša u Sredozemlju nije ublažena tokom zimskih mjeseci, koji su doneli ispodprosječne padavine, saopštila je služba EU za klimatske promjene "Kopernik".
 

Region zapadnog Mediterana je posebno teško pogođen, uključujući južnu Italiju, Španiju, sjeverni dio Maroka, Alžir i Tunis. Ovakvo stanje je posljedica sezonske temperature koja je viša od uobičajene.

Zbog ovakve situacije uvedene su mjere ograničenja potrošnje i vanrednog stanja.

Nešto više od 45 odsto južne Evrope zahvaćeno je sušom, a 2,8 odsto je dostiglo najviši nivo "uzbune" tokom prvih deset dana februara, pokazuju najnoviji podaci Evropske opservatorije za sušu /EDO/, koje je analizirao AFP.

"Kopernik" navodi da je četvrtina cijele Evrope i sjeverne Afrike pod sušom i da je 19,3 odsto zemljišta u kojem je detektovan deficit vlage.

Situacija se pogoršala od kraja januara, ali se neznatno popravila u odnosu na isti period prošle godine, kada je 31,3 odsto teritorije bilo pod sušom.

Prošli mjesec je bio najtopliji januar na globalnom nivou u kombinaciji sa nedostatkom padavina koji je u nekim regionima trajao mjesecima, čak i godinama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: