Ništa od niže cijene hljeba u Srpskoj, pekari poručili Vladi da otvori pekaru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ništa od niže cijene hljeba u Srpskoj, pekari poručili Vladi da otvori pekaru

Izvor: Nezavisne novine | Datum:26.02.2024.

Predstavnici mlinarsko-pekarskog sektora i ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić ni danas nisu dogovorili niže cijene hljeba.

Da od dogovora još nema ništa potvrdio je i sam ministar.

"Očekivao sam da će u narednih sedam dana koje smo imali između dva sastanka pekarska industrija izaći pred Vladu, odnosno pred Ministarstvo trgovine i turizma sa nekim rješenjem iza kojeg oni mogu stati a vezano za cijenu osnovnog hljeba”, rekao je Šulić.

Istakao je da cijena tog hljeba varira širom Srpske, a prijedlog ministarstva je 1,90 KM.

Prema njegovim riječima u narednim danima će ministarstvo predložiti način rješavanja ovog problema. Podsjećamo, zbog iste teme za stolom su se i prije sedam dana našli ministar Šulić i predstavnici mlinsko-pekarskog sektora, međutim ni tada nisu došli do konkretnog rješenja.

Takođe, ministar trgovine i turizma tada se sastao i sa predstavnicima Udruženja građana za zaštitu potrošača.

Goran Grabovac, predsjednik Udruženja pekara regije Banjaluka pri Privrednoj komori RS, istakao je da pristup ovom pitanju nije ozbiljan, te podsjetio da je protekli sastanak koji je održan u ponedjeljak zakazan u petak.

“Te stvari zahtijevaju mnogo veću analizu u pogledu svih opterećenja koji se nama stavljaju na teret kao zadnjoj karici u lancu ako pričamo o mlinsko-pekarskim proizvodima. Oni su nama stavili na teret tu neku uredbu koju oni ni ne znaju šta donose, niti imaju nešto precizno. Moram napomenuti da uredba o ograničenju marže u prometu mlinsko-pekarskih proizvoda postoji od 2007. godine. Praktično, ovim bi bila donesena uredba na uredbu”, rekao je Grabovac.

Istakao je da im to pravi problem.

“Mi danas nismo donijeli nikakav konkretan zaključak. Ostavili smo Vladi da ona o tome sudi”, rekao je on.

Cijena hljeba od 1,90 KM je, prema njegovim riječima, neprihvatljiva.

“Prošli put su nam ostavili sedam dana da se izjasnimo, međutim to je kratak period. To je jedan vid ucjene. Ja sam lično predložio, mi pekari ćemo staviti svoje resurse da Vlada otvori svoju pekaru. Na nivou regija pet pekara, sasvim dovoljno. Ne treba raditi sto proizvoda, dva tri hljeba, neka ga nazovu socijalni hljeb, neka preuzmu sav teret i sve troškove i mi nemamo ništa protiv, a mi ćemo biti dio te kampanje”, istakao je Grabovac.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: