Služena božanstvena liturgija i parastos episkopu Atanasiju (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Služena božanstvena liturgija i parastos episkopu Atanasiju (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:03.03.2024.

Povodom treće godišnjice od upokojenja vladike Atanasija, jutros je u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, služena božanstvena liturgija i parastos episkopu Atanasiju.

Svetu liturgiju i parastos su služili mitropolit Mesogeje i Lavreotike Nikolaj, mitropolit kruševsko-demirhisarski Jovan, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop budimljansko-nikšićki Metodije, iguman Svetih Arhangela kod Prizrena arhimandrit Mihailo, episkop zapadnoamerički Maksim, episkop dizeldorfski i njemački Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom i monaštvom.

U besjedi, na kraju liturgije, mitopolit Nikolaj je rekao da nema riječi da izrazi radost što je danas u trebinjskom hramu.

„Da budemo zajedno sa braćom arhijerejima, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom. Da se prisjetimo i da se pomolimo za vječni pomen ljubljenog brata i saslužitelja episkopa Atanasija. Molimo se za njegove blagoslove“, rekao je mitropolit Nikolaj.

Vladika Dimitrije je zahvalio mitropolitu Nikolaju na posjeti, divnim besjedama i poukama, te žrtvi i ljubavi što je došao iz Grčke, poklonivši mu ikonu Svetog Vasilija koju su uradile sestre Petropavlovog manastira.

U prisustvu velikog broja vjernika, na liturgiji su pjevali horovi „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“ i „Sveta Anastasija Srpska“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: