Sa zalaskom sunca za muslimane počinje mjesec Ramazana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sa zalaskom sunca za muslimane počinje mjesec Ramazana

Izvor: RTRS | Datum:10.03.2024.

Sa zalaskom sunca večeras za muslimane počinje mjesec Ramazana, tokom koga se ohrabruju dobra djela, molitve i čitanje Kurana.

Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mjesecu Ramazana prije više od 1.400 godina, a ta sveta knjiga predstavlja putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.

 

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mjesec tokom kojega vjernicima islamske vjeroispovijesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.

 

Prvi dan posta je u ponedjeljak 11. marta. a posljednji 9. aprila.

 

Ramazan je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja, ne čine nemoralna djela i izbegavaju srdžbu.

 

Svake godine, Ramazan počinje 10 do 12 dana ranije, jer je islamski kalendar zapravo lunarni hidžretski kalendar gdje mjeseci imaju 29 ili 30 dana.

Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, Ramazan će 2030. godine biti dva puta - prvi će početi 5. januara, a drugi 26. decembra.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: