Ivković treći put guslarski šampion Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ivković treći put guslarski šampion Hercegovine

Izvor: Foča 24 info | Datum:17.03.2024.

Nenad Ivković iz Guslarskog društva „Tešan Podrugović“ iz Gacka najbolji je guslar Hercegovine, odlučio je stručni žiri 23. revije koja je održana u Gradskom pozorištu u Foči.

 

 

Pored članova ovog društva predstavilo se još dvadesetak guslara iz društava Trebinja, Nevesinja, Kalinovika, Bileće i Foče.

 

Dvadeset treća revija guslara Hercegovine potvrdila je dosadašnje prvake i vrhunske izvođače na drevnom instrumentu ali donijela i nekoliko novih, mladih imena koja stasavaju u čuvare epske pjesme.

 

Najbolji od svih, prema mišljenju stručnog žirija, bio je Nenad Ivković iz Gacka, koji je treći put podigao pehar revije hercegovačkih guslara. „Bilo je baš lijepo, puna sala što me izuzetno obradovalo. Drago mi je da je bilo dosta mladih guslara. U neku ruku su svi pobjednici, redoslijed nije važan. Bilo je vrhunskih pjevanja ali tako je žiri odlučio, da ponovo budem prvi u Hercegovini. Član sam Guslarskog društva „Tešan Podrugović“, prilično smo aktivni, nastupamo i takmičimo na svim šampionatima i nosioci smo velikog broja nagrada“, rekao je za Radio Foču guslarski šampion Hercegovine.

 

Reviju su organizovali Guslarski savez RS i GD „Herceg Šćepan“ iz Foče. Predsjednik Saveza, Boško Golijanin je rekao da je epska poezija najviša riznica mudrosti našeg naroda. „Kroz epsku poeziju naučili smo čitavu srpsku istoriju. Posebno sam zadovoljan večeras zbog učešća većeg broja mladih guslara koji su pokazali umijeće na našem drevnom instrumentu, što je garant opstanka i života gusala“, rekao je Golinanin.

 

U Savezu guslara Republike Srpske aktivno je 17 društava koja okupljaju oko 300 guslara. Organizatori hercegovačke revije naglašavaju važnost interesovanja sve mlađe populacije za epsku poeziju i gusle.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: