DANAS SU MLADENCI: Kad ustanete pogledajte kroz prozor – Ovo su običaji i vjerovanja za praznik | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

DANAS SU MLADENCI: Kad ustanete pogledajte kroz prozor – Ovo su običaji i vjerovanja za praznik

Izvor: novosti | Datum:22.03.2024.

 

SRPSKA pravoslavna crkva 22. marta slavi Dan Svetih četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci. Ovaj pravoslavni praznik koji simbolizuje ljubav, sreću i sladak život.
Foto: Arhiva Novosti
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastičkih postradalih za vjeru Hristovu 320. godine. Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici/mladenci primaju goste u svoj dom, a oni im donose darove i tako im pomažu na početku bračnog života.

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju. Mladencima se na ovaj dan obično nose skromniji pokloni nego za svadbu. Obično se za Mladence poklanja sitno pokućstvo – poput tanjira, vaza, posuđa, ili sitnih kućnih aparata – ili ukrasi za dom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: