U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj ima dovoljno seruma protiv zmijskog otrova | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj ima dovoljno seruma protiv zmijskog otrova

Izvor: Srna | Datum:25.03.2024.

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj ima dovoljno seruma protiv zmijskog otrova iz ranijih zaliha, rečeno je u republičkom Institutu za javno zdravstvo.

- S obzirom da je okončana procedura javne nabavke, uskoro očekujemo i isporuku novih količina koje će, prema potrebama, biti dostavljene zdravstvenim ustanovama - rekla je portparol Instituta Milka Mrđa.

Vanredni profesor Katedre za zoologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Goran Šukalo rekao je Srni da na prostoru Republike Srpske žive tri vrste otrovnih zmija - poskok, šarka i planinski šargan.

Prema njegovim riječima, poskok naseljava veći dio Republike Srpske, a nema ga samo na krajnjem sjeveru uz rijeku Savu.

Šarka, kako je naveo, nadmorske visine iznad 1.200 metara, a ima ih i u sjevernim ravnicama Srpske, uz rijeku Savu.

On je dodao da planinski šargan predstavlja rijetko zabilježenu otrovnicu na prostoru Republike Srpske, koja naseljava samo visokoplaninske pašnjake, iznad 1.200 metara nadmorske visine, a prema novijim istraživanjima registrovane su samo za Zelengoru, Lebršnik i Čemerno.

Šukalo napominje da su na cijelom prostoru Srpske zastupljene tri bezopasne zmije - smuk, vodena zmija i ribarica.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: