Defileom motociklista u Trebinju počela kampanja „Retro je in!“ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Defileom motociklista u Trebinju počela kampanja „Retro je in!“

Izvor: Radio Trebinje | Datum:01.04.2024.

Defileom motociklista ulicama Trebinja, danas je počela kampanja pod nazivom „Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad“, čiji je cilj povećanje bezbjednosti vozača motocikala i mopeda u saobraćaju.

 

 

Nikola Torbica, rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske kaže da su glavni problemi sa kojima se susreću neiskustvo prilikom vožnje i nenošenje opreme.

 

„Kada pogledamo proteklih pet godina u Republici Srpskoj u prosjeku strada 10 mopedista i motociklista, 80 ih bude teško povrijeđeno, dok oko 114 njih zadobije lakše povrede. Imamo probleme kada je riječ o ovoj kategoriji učesnika u sobraćaju. Kada pričamo o opremi, kod nas po zakonu bi trebalo nositi zakopčanu kacigu prilikom vožnje motocikla, a sastavni dio opreme još čine i čizme, jakna, hlače i rukavice za motocikl. Tokom ove kampanje Agencija će da uputi inicijativu o izmjeni zakona o polaganju za moped i motocikl, odnosno da se uskladi sa evropskom direktivom godine, iskustvo i jačina motora“, rekao je Torbica.

 

Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Jelica Lubura ističe da je cilj kampanje povećanje bezbjednosti motociklista u saobraćaju, te da se smanji broj saobraćajnih nezgoda i drastične posljedice do kojih može doći.

 

„Mi već tradicionalno u saradnji sa 48 naših auto-moto društava provodimo ove preventivne kampanje. Često kada se dogode saobraćajne nezgode, posljedice su smrtni ishod ili teške tjelesne povrede motociklista. Kampanju ćemo provoditi tokom cijelog ljetnog perioda širom Republike Srpske“, dodala je Lubura.

 

 

Portparol PU Trebinje Jovana Cvijetić je rekla da je od 1. januara prethodne godine do danas izdato 77 prekršajnih naloga zbog nenošenja kacige.

 

„Policijska uprava Trebinje je od 1. januara 2023. do 1. aprila 2024. godine, evidentirala jednog poginulog motociklistu, jedan vozač mopeda i osam motociklista su zadobili teške tjelesne povrede, dok je lakše povrede zadobio jedan vozač mopeda i devet motociklista. U 2022. godini nije bilo poginulih motociklista ni vozača mopeda, dok je teške tjelesne povrede zadobio jedan vozač mopeda i pet motociklista, a lakše povrede tri vozača mopeda i devet vozača motocikala“, navela je Cvijetić.

 

Aleksa Aleksić, predsjednik Moto kluba „TNT“ Trebinje kaže da je oprema neophodna za sigurnost motorista, ali i drugih učesnika u saobraćaju.

 

„Dosta se radi na edukaciji o sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, ali i korištenju zaštitne opreme. I vozači automobila i motociklisti moraju biti svjesni koliko mogu jedni druge ugroziti u saobraćaju, jer bez te sinergije nemoguće je pričati o sigurnosti u saobraćaju“, dodao je Aleksić.

 

U realizaciji ove aktivnosti učestvuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, AMS sa auto-moto društvima, moto-klubovi i sve druge zaniteresovane vladine i nevladine institucije i udruženja.

 

 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: