Nova kola od parohijana parohu banjansko-rudinske parohije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nova kola od parohijana parohu banjansko-rudinske parohije

Izvor: Parohija Banjsko-Rudinska | Datum:02.04.2024.

Banjani i Rudinjani dobro pamte i cijene sve ono što njihov paroh godinama unazad radi i čini na obnovi vjere, crkava i manastira. Crkveni odbori prikupili sredstva i poklonili automobil svešteniku Radenku Koprivici

"DAČIJA DASTER" ZA VELIKI TRUD I REVNOSNU SLUŽBU


Više od 120 kilometara u prečniku „pokriva“ parohiju sveštenik Radenko Koprivca i 13 godina obilazi svaku kuću po kiši, snijegu, ledu


Nikšić - Inicijativa dvadeset pet crkvenih odbora Banjsko-rudinske parohije da se našem parohu Radenku Radovom Koprivici olakša pastirski život i obezbijedi vozilo koje će mu omogućiti da stigne do najudaljenije kuće i porodice, urodila je plodom. Skromna svetkovina koja je upriličena ovim povodom u hotelu "Vukov most" u Nikšiću pokazala je, kao rijetko gdje, slogu našeg plemena i ljubav koju imamo prema duhovniku ocu Radenku Radovom. Umjesto dosadašnjeg „golfa 2“ (proizvedenog prije 35. godina) sveštenik Koprivica će koristiti „dačia daster“, sigurnog četvorotočkaša na banjsko-rudinskim lošim putevima. Skromnost našeg sveštenika i ovog puta je progovorila, jer smatra da on ničim nije zaslužio takvu nagradu. Međutim, vjerni narod nije mislio tako, jer pamti sve ono što je činio i čini na obnovi vjere, crkava i manastira.


- Dvadeset pet crkvenih odbora u banjsko-rudinskoj eparhiji pokrenulo je akciju u prikupljanju novčanih sredstava za kupovinu terenskog vozila za našeg paroha Radenka Koprivicu. Poznato je da je ovo područje razuđeno od Pareža do Troglava, a putevi su u veoma lošem stanju. Paroh je uoči ovogodišnje slave Svetog Jovana Krstitelja obišao 105 kuća sa vremešnim i dotrajalim „golfom dvojka“. Smatrali smo da bi nabavka novog vozila za našeg duhovnika bio fin i koristan gest. Svi smo uzeli učešća, sakupili dovoljno sredstava i evo ključevi od vozila čekaju oca Radenka da ih uzme, kazao je jedan od pokretača ove inicijative Risto Savin Baćović, zajedno sa Perom Brankovim Miljanićem i njegovom braćom Nikicom, Svetom, Ljubom, zatim Željkom Jovanovim Lučićem, Branislavom - Banjom Milivojevim Bjelicom i mnogim drugim parohijanima.


Udruženje Banjana i Rudinjana iz Vrbasa i Kule svojim novčanim prilozima u značajnoj mjeri pomoglo je ovu akciju.
- Radenko Koprivica je i naš paroh, jer veliki broj naše djece iz Vrbasa i Kule dolazi da ih on krsti u nekom od hramova parohije banjsko-rudinske - istakao je Vladimir - Vlado Milijin Bjelica iz Vrbasa.


Njegov plemenik i bratstvenik Marinko Mišov Koprivica u pozdravnom slovu rekao je da mu je posebna čast što njihovo pleme ima sveštenika i paroha brata i oca Radenka.


- Meni je on brat i otac, a vama je otac i najpouzdanija veza do Gospoda. Znam da to znate i da se Bogu molite i da ovo što ste večeras organizovali i pripremili je Bogu ugodno da našega paroha Radenka pomognete. On je u početku, čini mi se, negdje negodovao da nema potrebe, da je sramota. Oče Radenko nije sramota kad ljljudi hoće da časte, jer su imali dobru ideju i dobru volju. Koliko sam obaviješten ta prva ideja potekla je od našeg Rista Savinog Baćovića zajedno sa Perom Brankovim Miljanićem i njegovom braćom, a bogami, mi Koprivice, od naših Baćovića koji su naša krv i naših najbližih komšija Miljanića ništa ne možemo uraditti da nijesu oni s nama. A zajedno su s nama svi Banjani, Tufinjani i svi Klenčani, a otac Radenko nas sve objedinjuje. Svima hvala koji su se uključili u ovu akciju i koji su je organizovali. Ja sam večeras donio dva skromna poklona koja sam imao kući. Radi se o rodoslovu bratstva Koprivica i namijenio sam ih Ristu Savinom Baćoviću i Peru Brankovom Miljaniću, kazao je Marinko Mišov Koprivica.
Više od 120 kilometara u prečniku „pokriva“ parohiju sveštenik Radenko Koprivca i 13 godina obilazi svaku kuću po kiši, snijegu, ledu.


- To sam do sada obavljao sa "golfom dvojka" i mogu vam reć da je neprevaziđen i da me je odlično služio. Srodio sam se sa ovim narodom i ponašamo se kao jedna porodica. To pokazujete i ovim vašim velikim pregnućem i pokazali ste ljubav veliku prema meni kao vašem parohu, a evo danas moraću da se potrudim da vašu ljubav prema meni opravdam. Ostaje mi da vam se zahvalim da vam Bog vrati svakim dobrom na vaš trud, vašu ljubav i na ovaj prilog koji ste pokazali meni kao vašem parohu. Neka bi Bog vratio vašim porodicama i vama višestruko na ovoj žrtvi ljubavi, na ovome daru velikome.
U Banjsko-rudinskoj parohiji nalazi se 25 crkava i dva manastira – Kosijerevo i Somina.


- Narod u Banjanima je oduvijek bio privržen vjeri. I dok je bio stari prota Miloš (Perović) crkve nijesu bile napušte i zapuštene. Na starim temeljima obnovljena je crkva Svetog Apostola Tome u Pareškom dolu, koja je među najstarijim u našoj parohiji. Podignut je hram Svetoga Proroka Ilije – replika lovćenske kapele u Muževicama, zatim hram Svetog Nikolaja i parohijski dom na Šljemenu, spomen hram Svetomučenika Longina u Poljicu – Gornjim Crkvicama u spomen postradalim u prvom ratu u bici na Troglavu. Osvećen je hram Svetog Antinogena na Vučjem Dolu, obnovljena crkva Svetoga Save u Klenku, osvećen je hram u Macavarama, obnovljen u Donjim Crkvicama – Bogojavljanje. Obnovili smo Sabornu crkvu za rudinsko pleme Svetog Georgija na Valu kod Vraćenovića, na Tupanu je obnovljen hram Svetog Jovana Krstitelja koji je među najstarijim, hram Svetog Ignjatija Bogonosca u Počekovićima. Obnovljen je hram Svetog Arhangela Mihaila na Stražici, te crkva Svetog Jovana Krstitelja u Klenju – Miljanići, zatim Matovića i Krušića crkva Svetoga Save na Počivalima, crkva u Renovcu u Donjim Koprivicama je takođe obnovljena, potom hram Svetoga Save u Mirušama koji je podignut u spomen na potopljeni hram tokom izgradnje Bilećkog jezera. U Petrovićima se gradi Crkveno-narodni dom, kao i na Stražici, Počekivićima... Tu je i crkva Svetog Jovana Krstitelja i parohijski dom u selu Vrbica, ktitora Branislava - Banja Bjelice. Imamo u planu da obnovimo i stari hram Svetoga Nikole koji je porušen 1861.godine od Turaka u selu Pilatovci i nije obnavljan. Takođe imamo u planu da obnovimo tamo gde su dvori bana Rusena poviše Velimlja. Tu su ostaci stare crkve – kamen i časna trpeza. I to su dvije crkve koje su ostale neobnovljene u parohiji banjsko-rudinskoj, kaže prota Radenko, dodajući da u selu Podljut postoji stara crkva nedaleko od crkve Svetog Nikole. Tu su po Dragi Peroviću njegovi Perovići podigli kad su tu boravili nekoliko godina, kaže prota Radenko, ističući da ima odličnu saradnju sa crkvenim odborima koju bi svaki sveštenik poželio.


Najveći problem našeg kraja je raseljavanje stanovništva.


- Za 13 godina, koliko sam ja nadležni paroh, čak 98 domova je manje. To nam jedino ne ide u prilog. U selu Gornje i Donje Crkvice se broj prepolovio. Sa 38, broj domaćinstava je sveden na 18 - upozorava sveštenik Radenko Koprivica.


Ž.Š.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: