Kako reagovati u slučaju ujeda zmije? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kako reagovati u slučaju ujeda zmije?

Izvor: ATV | Datum:03.04.2024.

Dolaskom toplih proljećnih dana, počinje da se budi priroda, ali ovo vrijeme mami i zmije da izađu iz svojih zimskih staništa u potrazi za hranom.

 

 

Marko Paovica, specijalista urgentne medicine rekao je da je najbitnije ići očišćenim putevima kroz prirodu kako se ne bi susreli sa zmijama.

"Nikada ne treba ići kroz duboku travu, naročito kada su visoke temperature ili ako već mora da se ide kroz travu ili neke nepreglednije terene, onda da se nosi neki štap, da se pravi buka i da se udara tim štapom jer zmije imaju tendenciju da bježe od čovjeka", rekao je Paovica.

Paovica ističe da, ukoliko nas ujede zmija, najbitnije je ujedeni dio tijela staviti u nepokretni položaj, mobilisati ga i što prije se transportovati u lokalnu Hitnu pomoć jer se ne praktikuje davanje seruma protiv ujeda zmija na terenu zbog moguće alergijske reakcije na isti.

Koliko brzo otrov može da se širi organizmom?
Paovica ističe da se otrov vrlo brzo širi organizmom, ali da sve zavisi i od dijela tijela na koji ujede zmije čovjeka. 

"Najopasnije je za glavu i za vrat ako ujede ili za jagodice prstiju", rekao je Paovica.

On ističe da je jako bitno da se što prije da serum i ono što je bitnije da se ne zasijeca rana i istiska otrov kao što se to ranije radilo.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: