Mađari ulaze u realizaciju velikih energetskih projekata u Srpskoj (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mađari ulaze u realizaciju velikih energetskih projekata u Srpskoj (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:09.04.2024.

Nakon otvaranja političkih i diplomatskih puteva između Republike Srpske i Mađarske počinje i realizacija projekata u oblasti energetike, trgovine, poljoprivrede. Iza dva važna energetska projekta, Vjetroelektrane "Hrgud" i Solarne elektrane "Trebinje 1", stala je država Mađarska. Izgradnjom bi, domaćem elektroprivrednom sistemu, trebalo da donesu novih 133 megavata instalisane snage obnovljivih izvora energije.

Vjetroelektrana "Hrgud" čeka na realizaciju od 2017.godine, urađena je nova studija, povećana instalisana snaga. Trebalo je da se finasira novcem njemačke KFV banke. Ništa nije urađeno, a rok ističe 15. maja. U toku su nova geološka istraživanja za buduće stope vjetro stubova.

- Tog momenta otvoren je nama put, Elektroprivredi, da možemo da idemo u završnu fazu i da radimo, da idemo sa IPS ugovorom - rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije MH Elektroprivreda Republike Srpske.

Drugi značajan projekat je Solarna elektrana "Trebinje 1", instalisane snage 73 megavata za koju je zainteresovan mađarski partner. I njen koncesionar je Elektroprivreda Republike Srpske.

- Taj projekat je u fazi izrade. Tamo već postoje i projekti "Trebinje 2" i"Trebinje 3" - rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

Nedavni ekonomski forum u Banjaluci potvrdio je razumijevanje i iskrenu volju za saradnju i na drugim projektima "zelene" energije. Tranzicija ne može da čeka.

- Nema uglja za sto godina, ima ga za nekoliko decenija. Moraće se stvoriti alternativni izvori, zato je važno da ne zaustavljamo projekte - poručio je Luka Petrović, direktor MH Elektroprivreda Republike Srpske.

Da je otvoreno novo poglavlje saradnje, potvrdili su i ekonomisti. Važnija je utoliko što je Mađarska članica EU, ima čvrsto definisanu nacionalnu ekonomsku politiku. A to bi trebalo da doprinese ekonomskom razvoju Srpske.

- Svako punjenje budžeta stvara određenu vrstu nezavisnosti i suvereniteta, kroz javnu potrošnju novac će doći do svakog pojedinca. Onoga momenta kada država potpisuje kvalitetne ugovore, kada imao kvalitetne investicije, prosto benefiti dolaze sa svih strana - tvrdi ekonomista Bojan Lučić.

Mađarska je najavila podršku od 140 miliona evra za tri projekta. Način realizacije biće dogovoren.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: