SPC slavi Svetu Mariju Egipćanku: Bila bludnica dok nije otkrila vjeru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SPC slavi Svetu Mariju Egipćanku: Bila bludnica dok nije otkrila vjeru

Izvor: Atv | Datum:14.04.2024.

 

Pravoslavni vjernici 14. aprila obilježavaju Svetu Mariju Egipćanku, koja je rani život provela prodajući svoje tijelo zbog neutažive požude, sve dok nije otkrila vjeru u Boga.

 

Prepodobna Marija Egipćanka, rođena oko 344. godine negdje u Egiptu, sa 12 godina je pobjegla od roditelja za Aleksandriju. Sama je govorila da je bila gonjena neutaživom željom i neukrotivom strašću.

 

Poslije 17 godina ovakvog života krenula je brodom u Jerusalim povodom jednog hrišćanskog praznika, ali ne iz vjerskih razloga, već nadajući se da će među brojnim hodočasnicima pronaći nove ljubavnike. Prevoz do svetog grada je plaćala svojim tijelom. Prispjevši u Jerusalim, nastavila je da se raskalašno ponaša. Na praznik je, kao i svi prisutni, pokušala da uđe u crkvu, ali neka nevidljiva sila nije joj davala.

 

Tada je osjetila veliku grižu savjesti i kroz suze ugledala ikonu Presvete Bogorodice u dvorištu crkve. Počela je da joj se moli za oproštaj grijehova, obećavajući da će postati asketa. Potom je bez smetnji ušla u crkvu, a ubrzo čula i glas koji joj je kazao da će mir naći ako pređe Jordan. Odmah je zato pošla ka manastiru Svetog Jovana na obali rijeke Jordan, gdje se pričestila i prešla u arabijsku pustinju.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: