Grajf: Cilj rezolucije o Srebrenici plasiranje lažnih vijesti, nije bilo genocida | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Grajf: Cilj rezolucije o Srebrenici plasiranje lažnih vijesti, nije bilo genocida

Izvor: RTRS | Datum:18.04.2024.

Izraelski istoričar Gideon Grajf, predsjednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995. godine, izjavio je večeras da strašni zločin koji se dogodio u Srebrenici ljeta 1995. ni na koji način ne može biti okvalifikovan kao genocid i da usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN neće nikome donijeti ništa dobro.

 

 

Grajf je, u izjavi Tanjugu, ocijenio da je inicijativa za usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN vještački korak koji za cilj ima plasiranje lažnih vijesti u svijet i da govori o nečemu do čega nije došlo.

 

- Moramo biti veoma naučni kada opisujemo istoriju. Ne možemo promijeniti činjenice. Moramo biti lojalni realnosti. Došlo je do zločina, naravno. Cilj te inicijative je politički pokušaj da se prepravi istorija i ne bi trebalo da prihvatimo to - rekao je Grajf.

 

On je citirao rečenicu iz konvencije Ujedinjenih nacija, koja glasi: "Genocid je niz aktivnosti čija je namjera da se izvrši etničko čišćenje".

 

- Ništa od karakteristika navedenih u toj rečenici iz konvencije UN ne može biti primijenjeno. Samim tim do genocida nije došlo. Ne možete se igrati terminima... Morate raditi u skladu sa onim što odgovara realnosti. Moja komisija je dvije godine radila prije nego što došla do zaključka. Zločini počinjeni u Srebrenici 1995. ne odgovaraju definiciji genocida. Došlo je do ozbiljnih zločina, počinioci moraju biti kažnjeni, ali ovo nije bio genocid - kategoričan je Grajf.

 

On je je ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici dovesti samo do produbljivanja konflikta i krvoprolića umjesto do mira i da neće donijeti nikome ništa dobro ni Balkanu, ni čovečanstvu.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: