Dani Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog od 9. do 12. maja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dani Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog od 9. do 12. maja

Izvor: radio Trebinje | Datum:18.04.2024.

Dani Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog u Trebinju  biće održani od 9. do 12. maja, uz mnoštvo duhovnih i kulturno-umjetničkih sadržaja.

 

 

Kako je navedeno u programu, cilj ove manifestacije je slojevito obilježavanje velikog praznika ali i prepoznavanje, obnavljanje i doboko utemeljenje svih plemenitih bogočovječanskih vrijednosti ličnosti Svetog Vasilija u našem narodnom biću.

Prvog dana manifestacije, u četvrtak, 9. maja, u porti Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, biće upriličeno svečano otvaranje u okviru koga će, kako je najavljeno, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije održati pozdravno slovo. Biće priređen i nastup Hora Svete Anastasije Srpske, koji će izvesti odabrane numere iz opusa crkvenog i srpskog narodnog nasljeđa.

U nastavku programa, biće upriličen Razgovor sa bratstvom Manastira Ostrog, a gost je arhimandrit Sergije (Rekić), iguman svete ostroške obitelji, koji će voditi duhovni razgovor na aktuelnu temu praznika, žitija Svetog Vasilija i života manastira kroz istoriju i danas.

Drugog dana, u petak, 10. maja, u Muzeju Hercegovine, biće promovisana  izdanja izdavačkih delatnosti „Sveviđe“ i „Vidoslov“.

O knjizi „Pisma 1947-1955. Šmeman-Florovski“ u izdanju „Sveviđa“ govoriće protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, glavni urednik izdavača.

Štampano u izdanju „Vidoslova“, djelo „Priča o hrišćanstvu – istorija 2000 godina hrišćanske vjere“ autora Dejvida Bentli Harta, pravoslavnog teologa, renomiranog pisca i univerzitetskog profesora, predstaviće protojerej stavrofor Dražen Tupanjanin, autor prevoda i član uređivačkog odbora izdavača.

Nakon promocije, u porti Sabornog hrama, publika će imati priliku da uživa u operi "Despot Stefan", koja je napisana u okviru projekta Ministarstva kulture Republike Srbije, a za koju je blaženopočivši vladika Atanasije Jevtić, uradio pregled i recenziju libreta opere 2019. godine. Operu izvode renomirani operski umjetnici operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u koncertnom izvođenju, uz klavirsku pratnju pijaniste Narodnog pozorišta u Beogradu.

U subotu, 11. maja, nakon praznične večernje službe u porti Sabornog hrama, u Kulturnom centru, će biti izveden koncert crkvenih horova „Sveti Apostol i jevađelista Marko“ iz Podgorice i „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“ iz Trebinja.

Na dan Svetog Vasilija, u nedjelju, 12. maja, poslije Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog Vasilija, u Mrkonjićima, rodnom mjestu svetitelja, biće preređen bogat program.

Nakon proglašenja pobjednika Dječijeg književnog konkursa „Stazama Svetog Vasilija“, biće svečana praznična priredba Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“, te Humanitarni svetovasilijevski bazar veza.

 „Sa blagoslovom Episkopa Dimitrija, dječiji književni konkurs za djecu starijeg osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, otvoren je do 1. maja 2024. godine. Cilj konkursa je očuvanje predanja i vrijednosti hrišćanskog bogoljublja i čovekoljublja Svetog Vasilija u našem narodu, ali i nastavak tradicije njegovanja ljepote žive riječi i umjetničkog književnog izraza na našim prostorima“, podsjećaju u eparhiji.

Posljednje svečane večeri manifestacije, u porti Sabornog hrama, publici će se predstaviti etno sastav „Kalem“, izvođenjem tradicionalne muzike balkanskih prostora, odjevene u novo izvođačko ruho.

Organizatori Dana Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: