Država ima preko 1.000 kladionica u kojima je dozvoljen ulaz maloljetnicima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Država ima preko 1.000 kladionica u kojima je dozvoljen ulaz maloljetnicima

Izvor: Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću ALPIS | Datum:19.04.2024.

Problem nije u legalnim kladionicama, već u kafićima sa terminalima u kojima ne postoji nikakav sistem kontrole ulaska i igranja igara na sreću

 

Dok banjalučke i republičke vlasti, pod krinkom brige o maloljetnicima, prijete zatvaranjem kladionica legalnih priređivača igara na sreću, jedna privatno-državna firma ima 2.471 terminal u 1.052 „kladionice“ u Republici Srpskoj na kojima se maloljetnici svakodnevno kockaju u kafićima. Umjesto da se pozabave ovim problemom, najavljuju uvođenje minimalne udaljenosti od 500 metara između obrazovnih ustanova i kladionica, taksi od 25.000 KM, te izmjene Zakona, kako bi ih visokim nametima zatvorili. Time nadležni jasno pokazuju koliko im je zaista stalo do dobrobiti maloljetnika.

Populističke najave političara neće riješiti problem maloljetničkog kockanja jer je maloljetnicima strogo zabranjen ulazak u kladionice i automat klubove legalnih priređivača igara na sreću koje su predmet stalnih kontrola – što dokazuju i brojke.

Naime, inspektori Republičke uprave za igre na sreću u martu su obavili 240 kontrola rada priređivača igara na sreću i izdali jedan prekršajni nalog zbog prisustva maloljetnog lica u objektu u kojem se priređuju kladioničke igre na području opštine Srebrenica. U februaru, u 124 kontrole, nisu zatekli niti jednog maloljetnika u legalnim kladionicama.

 

Istovremeno, maloljetnici se neometano kockaju na terminalima u kafićima širom zemlje u „kladionicama“ jedne povlašćene privatno-državne kompanije. Međutim, podataka o kontrolama ovih objekata nema!

Zbog toga iz Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću pozivaju nadležne da hitno pojačaju kontrole u ugostiteljskim objektima u kojima se priređuju igre na sreću na terminalima i zabrane maloljetničko kockanje, te naglašavaju da je ulazak u objekte legalnih priređivača maloljetnicima oduvijek zabranjen.

 

Dokaz da ne postoji nikakva ugroženost maloljetnika uslijed blizine škola je i činjenica da se kladionice nalaze i u naseljima gdje maloljetnici žive. Upravo zato je ključna propisana mjera zabrane ulaska maloljetnicima u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, što legalni priređivači poštuju.

 

Zakonodavac je odredio da je terminale za igre na sreću obavezno opremiti softverom i hardverom koji služi za čitanje podataka o starosnoj dobi iz lične karte igrača, ali to se u ugostiteljskim objektima ne poštuje. Dakle, ne postoji nikakav sistem kontrole ulaska i igranja igara na sreću!

 

                Nadležni bi više trebalo da se pozabave ilegalnim klađenjem maloljetnika u kafićima, a ne da populističkim najavama skupljaju jeftine političke poene uoči predstojećih lokalnih izbora. Takvim inicijativama pokušavaju da ugase legalnu industriju priređivanja igara na sreću i prebace je u crnu zonu putem raznih ilegalnih sajtova. Time žele da zatvore specijalizovane objekte za igre na sreću koji pružaju svjetsku uslugu i zaštitu od maloljetničkog kockanja, a ostavljaju mogućnost privatno-državnim kompanijama bez stručnih radnika, ulaganja i zaštite od maloljetničkog klađenja, da nastave da se bogate.

 

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću ALPIS

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: