Trebinje-Orbović REZOLUCIJA NEĆE DOPRINIJETI POMIRENJU VEĆ ĆE POGORŠATI SITUACIJU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje-Orbović REZOLUCIJA NEĆE DOPRINIJETI POMIRENJU VEĆ ĆE POGORŠATI SITUACIJU

Izvor: SRNA | Datum:26.04.2024.

Rezolucija o Srebrenici o kojoj se najavljuje rasprava u Generalnoj skupštini UN neće doprinijeti pomirenju već će samo pogoršati situaciju na Balkanu, ocijenio je potpredsjednik Mladih socijaldemokrata Slađan Orbović.
Orbović je rekao Srn da je rezolucija pokušaj pritiska na srpski narod u složenoj geopolitičkoj situaciji usljed rata u Ukrajini, ali i zbog pritisaka na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije.On je napomenuo da ova rezolucija već ranije nije prihvaćena u Savjetu bezbjednosti UN, navodeći da je tu drugačiji princip glasanja u odnosu na Generalnu skupštinu UN.

Orbović je pojasnio da je u Savjetu bezbjednosti pet stalnih članica i glas bilo koje od njih može da obori bilo koji prijedlog, dok je proces odlučivanja u Generalnoj skupštini UN drugačiji, a zapadne zemlje koje su većina napravile su takav princip odlučivanja koji u ovom slučaju nije u interesu srpskog naroda.

“Smatram da će ta rezolucija pogoršati situaciju na Balkanu, odnosno Republici Srpskoj i Srbiji”, rekao je Orbović.

 
On je ocijenio da rezolucija neće doprinijeti pomirenju u BiH, te da i dalje postoje političke tenzije iako je prošlo 30 godina od rata.

“Žrtve ne tretiraju na isti način. Kad vidimo praksu Haškog tribunala, vidimo da za zločine nad srpskim civilima u Podrinju, prostoru kod Bratunca i Srebrenice, niko nije odgovarao, kao ni pred Sudom BiH, ili su to bile neke mizerne presude”, rekao je Orbović.

On smatra da se o pomirenju u BiH ne može govoriti i dok se ne promijeni ta praksa Suda BiH i Haškog suda.
Srna


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: